Στην ευρύτερη στρατηγική, Ελλάδας και Κύπρου ενίσχυσης των σχέσεων με χώρες-παραδοσιακούς εταίρους εντάσσεται η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου και η αυριανή τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στόχος της επίσκεψης του Προέδρου Σίσι, όπως διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η προώθηση της διμερούς οικονομικής, ενεργειακής και διαλιμενικής συνεργασίας (ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής), καθώς και η συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών, και κατασκευών/υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, ο Πρόεδρος Σίσι και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα χαιρετήσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου που πραγματοποιείται το απόγευμα με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων από τις δύο χώρες. Στο περιθώριο του συνεδρίου θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με αιγυπτιακούς λιμένες.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας. Δεδομένων των εντεινόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, το ανωτέρω τριμερές πλαίσιο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για τις τρεις χώρες, την – ολοένα και πιο απαραίτητη – διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, σημειώνουν. 

Της Συνόδου θα προηγηθεί διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις.