Με τον Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, και συζήτησαν για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κοινή ήταν η θέση ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση απαιτείται αναπτυξιακή πολιτική που θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και όχι συνεχή μέτρα λιτότητας. Συζήτησαν, επίσης, για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα όπως διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές. Κοινή πεποίθησή τους είναι ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού για την υπέρβαση της κρίσης.

Μετά την συνάντησή τους, ο κ. Πιτέλα δήλωσε:

Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Μοιραστήκαμε ιδέες και την ισχυρή δέσμευση να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερβεί την κρίση, να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να μειωθεί ανεργία και για να δώσουμε στους νέους προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την πολύ ειλικρινή συζήτηση που είχαμε, με στόχο η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις της εποχής. Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και η ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι το κοινό μας σπίτι. Θα αγωνιστούμε από κοινού για την προώθηση προοδευτικών πολιτικών ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. Οι νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές δογματικής λιτότητας δεν μας εκφράζουν.

Νωρίτερα, ο κ. Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Κνουτ Φελκενστάιν, με τον οποίο συζήτησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας. Ιδιαίτερο αντικείμενο της συζήτησης ήταν το προσφυγικό και η ανάγκη μίας ολοκληρωμένης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς το ζήτημα αυτό απειλεί τα ίδια τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.