Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός στο προεδρικό Μέγαρο ο αιγύπτιος πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. 

Τον αιγύπτιο πρόεδρο υποδέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Νωρίτερα ο πρόεδρος Αλ Σίσι επισκέφθηκε το Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη. Στο σημείο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι, ακολούθησε η απόδοση τιμών και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αιγύπτου.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τον ρόλο της Αίγυπτου ως σταθεροποιητικού παράγοντα στη Μέση Ανατολή αλλά και στην εξάρθρωση των τρομοκρατών του ISIS. 

Επίσης ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε την πρόοδο της Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, επισημαίνοντας τη σημασία της νέας διώρυγας του Σουέζ. 

Τέλος ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου και της αγασθής συνεργασίας των τριών χωρών, μια συνεργασία πρότυπο που σέβεται όπως είπε το διεθνές δίκαιο, και το γραπτό και το εθιμικό. 

«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως πέρα από ότι της ανήκει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη δεν κάνει καμία έκπτωση σε εθνικά ζητήματα, από όλα όσα της ανήκουν», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος

Από την πλευρά του ο αιγύπτιος πρόεδρος ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ενώ εξέφρασε τα  φιλικά αισθήματα του ιδίου και του λαού του προς τη χώρα μας. 

«Θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας γιατί η Ελλάδα είναι πάντα υποστηρικτική στην Αίγυπτο». είπε ο Αλ Σίσι και πρόσθεσε: «οι θέσεις σας είναι υποστηρικτικές προς την Αίγυπτο εντός της Ε.Ε». 

«Εμείς χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία στους δύσκολους καιρούς και στην ευαίσθητη περιοχή, αυτή θα είναι συνεκμετάλλευση ορυκτών ακόμα και στρατιωτική συνεργασία. Αυτή η τρομοκρατία μας απειλεί όλους. Βλέπουμε πόσο έχει επηρεάσει αυτή η τρομοκρατία την περιοχή μας, είτε προέρχεται από τη Συρία είτε από αλλού επηρεάζει όλην την περιοχή. Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται έντονη συνεργασία και πολύ καλή επικοινωνία. Εμείς έχουμε μια στρατηγική που πρέπει να ακολουθήουμε εναντίον αυτής της τρομοκρατίας που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο. Νομίζουμε πως μαζί μπορούμε να καταστείλουμε αυτήν την τρομοκρατία. Αλλά όπως προείπα δεν χρειάζεται μόνο τη συνεργασία μιας δύο ή τριών χωρών, αλλά όλων των χωρών της περιοχής», συμπλήρωσε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

«Η επισκεψή μου σκοπέυει και στην οικονομική συνεργασία που χρειάζονται οι δύο λαοί και χώρες», κατέληξε ο κ. Σίσι.