της Άρτεμις Παραδείσου 

Δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα. Δε θέλει να γίνει πρωθυπουργός στη θέση του, στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Δεν έχει πιάσει στασίδι στα πρωινάδικα των καναλιών, όπως κάνουν άλλοι συνάδελφοί του, οι οποίοι εξαπέλυαν μύδρους κατά της διαπλοκής. Ποιος είναι; Το όνομά του είναι Γιάννης Δραγασάκης και το γράφει με δύο «ν», καθώς δεν είχε αισθητικό πρόβλημα την ορθογραφία της λέξης όταν ήταν μικρός.  

Τον τελευταίο καιρό πολλά έχουν γραφτεί για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ορισμένοι βασιλικότεροι του βασιλέως, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον κατηγορούν ότι «κρύβεται και δεν δίνει μάχες για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στα μίντια». Άλλοι, στο παρασκήνιο, λένε ότι χτίζει μεθοδικά τις σχέσεις του με τους ισχυρούς για να είναι «ο επόμενος». Ο εκλεκτός τους για πρωθυπουργός, σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.  

Αυτά σε επίπεδο σεναρίων. Υπάρχουν, όμως, και τα γεγονότα, ή απλά η δική του εκδοχή. Σύμφωνα με συνομιλητές του, λοιπόν, ο Γιάννης Δραγασάκης αρνήθηκε την Προεδρία της Βουλής για έναν λόγο. Γιατί δεν είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει από την πολιτική και δεν ήθελε να αποχωρήσει με έναν ρόλο που ισοδυναμεί με πολιτική αποστρατεία. Μπορεί να υποστηρίζουν ότι δεν έχει φιλοδοξίες για το μετά, «αλλά έχει για το τώρα». «Θέλει να συνδέσει το όνομά του με ένα θετικό αποτύπωμα», επισημαίνουν. 

Εκ των αρμοδιοτήτων του ο στόχος που του έλαχε είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με συνομιλητές του, στους οποίους απευθύνθηκε το newpost.gr, «η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση ήταν απλά το πρώτο βήμα».

Θέλει ακόμη:

  • Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στο σύστημα.
  • Να ανοίξουν ξανά οι κρουνοί για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
  • Να θεσπιστούν κανόνες διαφανούς και αποτελεσματικής λειτουργίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να καλύψει τα νώτα του για την ανακεφαλαιοποίηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε επιστολή στους Γιάννη Στουρνάρα (διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος), Γιώργο Μιχελή (πρόεδρο Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), Χαράλαμπο Γκότση (πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) και Λούκα Κατσέλη (πρόεδρο Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών) για να αποτιμήσουν την κατάσταση και να προτείνουν λύσεις. 

Όλα στο φως. Χορηγίες και δάνεια σε ΜΜΕ, επιχειρηματίες, πολιτικούς

Για τον Γιάννη Δραγασάκη προέχει η διαφάνεια. Θέλει όλοι να μάθουν πόσα έχουν κοστίσει μέχρι σήμερα τα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών, ποιες είναι οι απώλειες του Δημοσίου, των Ταμείων, των Μετόχων και των Ομολογιούχων, πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια και πόσα ξοδεύουν οι τράπεζες για την προβολή τους. Το τελευταίο ανοίγει το θέμα των χορηγιών σε ΜΜΕ, καθώς σύμφωνα με συνεργάτες του «ο κόσμος πρέπει να πειστεί ότι θα σπάσει το τρίγωνο Πολιτικοί- ΜΜΕ- Τράπεζες». Αλλιώς, λένε, «δε θα εξυγιανθεί ποτέ η δημόσια ζωή».  

ΥΓ. Σε ότι αφορά στο ποιοι έχουν πάρει τα δανεικά και αγύριστα, με την επιφύλαξη της Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, θα γίνουν και εκεί βήματα στην κατεύθυνση της διαφάνειας. Για δάνεια επιχειρήσεων, κυρίως, και φυσικών προσώπων όταν συνδέονται με μεγάλους ιδιωτικούς οργανισμούς. «Από εκεί και πέρα υπάρχει και η Δικαιοσύνη» επισημαίνουν με νόημα οι συνομιλητές μας.