Στην παραδοχή πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει τη νομική διεκδίκηση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, προχώρησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Μιλώντας στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός εξήγησε πως υπάρχει κίνδυνος η χώρα να χάσει τη δίκη και να μην μπορεί περεταίρω να διεκδικήσει τα μάρμαρα. Όπως είπε, η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση λόγω του κινδύνου να χάσουμε το δικαστήριο.

Πάντως οι αναφορές αυτές του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ (που ακολουθούσε άλλα στρατηγική επί κυβέρνησης Σαμαρά στο συγκεκριμένο ζήτημα) με τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε απαράδεκτη την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η μη νομική διεκδίκηση της υπόθεσης αποτελεί ουσιαστικά παραδοχή για ένα θέμα στο οποίο η Ελλάδα έχει πολλά επιχειρήματα. « Η γνωμάτευση που πήραμε από το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου που εργάζεται η κ. Κλούνει και οι άλλοι δύο σπουδαίοι δικηγόροι Πάλεμπ  Στιβεν, όχι μόνο μας προσέφερε μια πολύτιμη νομική συμβουλή, αλλά και μια παγκόσμια ανεκτίμητη δημοσιότητα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Τότε είχαμε τρεις ερωτήσεις στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, με τις οποίες ζητούσαν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε δε τη κυβέρνηση ότι έδειξε μικρότητα, καθώς όπως είπε, αρνήθηκε να παραλάβει την γνωμάτευση, που παραδόθηκε  μέσω της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, τον περασμένο Αύγουστο.