Σε κλιμάκωση οδηγούνται οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου, με αιχμή το παιχνίδι το ρόλο που διαδραματίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις βάναυσες απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις καθώς και τις δηλώσεις του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι η μόνη αρμόδια για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας, αφήνει αιχμές για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ο Σόιμπλε και του ρίχνει το μπαλάκι, καλώντας τον να διαχωρίσει σαφώς τη θέση του από την απαράδεκτη στάση της Ουάσινγκτον. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, από την πλευρά του, προειδοποιεί ότι... η στάμνα μπορεί να σπάσει, με αφορμή τις αποστάσεις του Αλέξη Τσίπρα από τις προθέσεις του Ταμείου. 

Αιτία της σύγκρουσης, στάθηκε το σχόλιο του κ. Σόιμπλε, στο περιθώριο του Ecofin, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού, για προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ διεμήνυσε, ουσιαστικά, ότι τέτοιες δηλώσεις «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», απειλώντας για άλλη μια φορά την Αθήνα και προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο του ως Ευρωπαίου απέναντι στις απαιτήσεις του Ταμείου. 

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τη σχετική αναφορά που έκανε ο κ. Τσίπρας κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ότι δηλαδή «δεν καθίσταται και αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του ΔΝΤ»,ο κ. Σόιμπλε απάντησε χρησιμοποιώντας μία... γερμανική παροιμία:

Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε «νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ' όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει».

«Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον» είπε και πρόσθεσε:

Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου - εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους - διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο.

Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός υπουργός είπε: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

Σκληρή απάντηση από την κυβέρνηση 

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης. Με μια ειρωνική ανακοίνωσή της η Όλγα Γεροβασίλη άφησε αιχμές για «τις απόψεις που αξυπηρετεί» η κάθε πλευρά, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση». 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τον γερμανό ΥΠΟΙΚ να διαχωρίσει τη θέση του από τις απαράδεκτες απαιτήσεις του ΔΝΤ στο ασφαλιστικό, τονίζοντας εκ νέου ότι «η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μαξίμου:

Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά.

Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι ηελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της.