current views are: 8

8 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση18:43

Τσίπρας: Η τριμερής δεν εναντιώνεται σε άλλες χώρες – Τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στην ενέργεια

Βέβαιος για δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων.

Δημοσίευση 18:43’

Βέβαιος για δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων.

Βέβαιος για δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του, ο  Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί για την φιλία και την περαιτέρω σύσφιξη ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες», για να επισημάνει ότι η παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου στην Αθήνα επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για την άνθιση της οικονομικής μας συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν πηγές που πρέπει να αξιοποιηθούν στην προοπτική ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και όχι συγκρούσεων και διχασμού στην περιοχή, ενώ συμπλήρωσε πως η διμερής Ελλάδας – Αιγύπτου και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου δεν έχει στόχο να εναντιωθεί σε τρίτες χώρες.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες ενεργειακής διασύνδεσης, μέσω πηγών υδρογονανθράκων, ηλεκτρικής και ήπιας ενέργειας, «δυνατότητες που θα αναπτύξουμε βάσει του διεθνούς δικαίου και όχι εναντίον τρίτων».

Υπογράμμισε την στρατηγική σημασία που έχει αποκτήσει ο τομέας της διαμετακόμισης σε συνθήκες παγκοσμίου εμπορίου και επισήμανε τις δυνατότητες που δημιουργεί η νέα Διώρυγα του Σουέζ και η ανάδειξη του Πειραιά σε κόμβο μεταφορών και logistics center.

«Στόχος είναι η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι σήμερα, το πεδίο με την πιο σημαντική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, «τις οποίες θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε».

Τόνισε το θετικό της οικονομικής ανάπτυξης της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι «ευελπιστούμε πως σύντομα και η Ελλάδα θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ευελπιστούμε ότι οι επενδύσεις και η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα θα επεκταθεί και θα διευρυνθεί». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα εργασθεί στην κατεύθυνση ανάπτυξης των οικονομικών της σχέσεων με την Αίγυπτο, ώστε αυτές να ανέλθουν στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών τις οποίες χαρακτήρισε εξαίρετες.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που πέφτει στους ώμους των κυβερνήσεων Ελλάδας – Αιγύπτου για συνεργασία και απηύθυνε κάλεσμα «στην πορεία της Αιγύπτου προς την ανάπτυξη».

Υπογράμμισε δε ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων που έγιναν πρόσφατα στη Μεσόγειο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. «Σκοπός είναι η συνέχιση της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια» σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, είπε ότι η Αίγυπτος έχει νομοθετήσει σε πολλά επίπεδα προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ενώ έχει εξασφαλίσει και τις απαραίτητες πηγές ενέργειας μέσω νέων σταθμών παραγωγής, είτε πυρηνικής ενέργειας, είτε προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.

Ο κ. Σίσι τόνισε ότι είναι πολλά υποσχόμενα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας πως «προσβλέπουμε στην εκμετάλλευση των ευκαιριών ενέργειας, αλλά και στην συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και των μεταφορών». Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα να επισκεφθούν την Διώρυγα του Σουέζ και να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ο στρατηγικής σημασίας θαλάσσιος αυτός δρόμος.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα, που αποτυπώνεται και στην πορεία του Χρηματιστηρίου, καθώς και στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στον ρυθμό ανάπτυξης της αιγυπτιακής οικονομίας κατά 4,1%, ο οποίος το επόμενο έτος προβλέπεται να ανέλθει στο επίπεδο του 5,6%.

Σημειώνεται πως ενώπιον των δύο ηγετών υπογράφηκαν Σύμφωνο Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καθώς και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Διαμιέτης και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξάνδρειας.


σχετικα αρθρα