Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή έδωσαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, με το μεγάλο «αγκάθι» να παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, ενώ παραμένουν οι διαφωνίες και για τον ΑΔΜΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο είχε συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος  Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το θέμα αυτό δεν μετατίθεται ούτε στην πρώτη αξιολόγηση» σχολίασε η ίδια πηγή.

Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, θέμα συζήτησης με τους θεσμούς είναι και η συγκρότηση «Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους» και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Νωρίτερα η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και κυριάρχησαν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας με τους εκπροσώπους των δανειστών να θέλουν να μην ανήκουν στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση για απόσχιση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες.

Η πρόταση αυτή αποτελεί το ισοδύναμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αντί για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η συνάντηση εκπροσώπων ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, ωστόσο νέα συνάντηση αναμένεται να γίνει αύριο το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μορφής αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς, ενώ παραμένει επίσης η διαφωνία ως προς το μάνατζμεντ της νέας εταιρείας, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο.

Οι θεσμοί συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη​, με τον οποίο συζήτησαν για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενώ λίγο μετά τις 9 το βράδυ άρχισε το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων.