Ο Αλέξης Τσίπρας, στην προχθεσινή συνέντευξή του, αναφέρθηκε στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους που απεργάζονται σχέδια εναντίον της Ελλάδας, υπονοώντας ότι σε αυτούς εντάσσεται και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας. Στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε ονομαστικά όταν υποστήριξε ότι οι δανειστές δεν τηρούν πάντα ενιαία στάση επισημαίνοντας τη διαφορετική στάση που τηρεί από αυτόν ο Φρανσουά Ολάντ. 

Προφανώς όμως δεν ήταν αυτό που εκνεύρισε τον Γερμανό πολιτικό, αλλά η άποψη που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Εξ ου και οι δηλώσεις του «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας» και η προειδοποίηση «η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας». 

Λογικά η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε με δήλωση της εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και το δηκτικό σχόλιο «ευτυχώς που ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να κρατήσει την στάμνα γερή» και την επισήμανση «υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση». 

Με όλα αυτά, είχαμε μια αιφνιδιαστική ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τον Σόιμπλε και δευτερευόντως με το ΔΝΤ, ενώ ουσιαστικά η αξιολόγηση βρίσκεται ακόμη στην αρχή της. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει το που θα οδηγήσει η επιδείνωση στις σχέσεις της χώρας μας με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, άσχετα με τις προθέσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. 

Θυμίζουμε ότι ανάλογη σκληρή στάση είχε κρατήσει ο Β. Σόιμπλε και έναντι της κυβέρνησης Σαμαρά αδιαφορώντας αν ο πρώην πρωθυπουργός ανήκε στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον ίδιο. 

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα ανοικτών (και σημαντικών) θεμάτων ενώ οι επισημάνσεις τους φτάνουν μέχρι και στις τροπολογίες (Φίλη) για την επιλογή διευθυντών στην εκπαίδευση. 

Στο απευκταίο ενδεχόμενο η ένταση να συνεχιστεί, καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για νέο θρίλερ. Με τον Σόιμπλε (πιθανότατα) να προσπαθεί να σπάσει τη… στάμνα και την ελληνική κυβέρνηση να πιάνει το… τουμπελέκι-