current views are: 6

9 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση05:11

ΝΔ: Εκλογές στις 20, με το βλέμμα στο δεύτερο γύρο

Μεϊμαράκης εναντίον Τζιτζικώστα ή Μεϊμαράκης απέναντι σε Μητσοτάκη; Ή μήπως Μητσοτάκης εναντίον Τζιτζικώστα;

Δημοσίευση 05:11’

Μεϊμαράκης εναντίον Τζιτζικώστα ή Μεϊμαράκης απέναντι σε Μητσοτάκη; Ή μήπως Μητσοτάκης εναντίον Τζιτζικώστα;

του Τάσου Τσιφόρου 

Μεϊμαράκης εναντίον Τζιτζικώστα ή Μεϊμαράκης απέναντι σε Μητσοτάκη; Ή μήπως Μητσοτάκης εναντίον Τζιτζικώστα;

Μπορεί η Ν.Δ. μόλις χθες, με την υπογραφή της σύμβασης με τη Vodafone, να οριστικοποίησε και τυπικά τη διεξαγωγή των εκλογών για τις 20 Δεκεμβρίου, ήδη όμως τα σενάρια για το δεύτερο γύρο της αναμέτρησης κινούνται σε… τριπλή παραλλαγή. 

Με τις δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις να αμφισβητούνται και τις γνωστές εταιρείες του χώρου να αρνούνται ή μόλις να αρχίζουν να μετρούν, οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ αναλώνονται σε σενάρια επί χάρτου που αφορούν όχι μόνον τον τελικό νικητή της αναμέτρησης αλλά και την ίδια την ενότητα του κόμματος μετεκλογικά. Άλλωστε, οι επιδόσεις των Ρεπουμπλικάνων του Σαρκοζί αλλά και της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία δεν αφήνουν ασυγκίνητο ένα τμήμα της σημερινής Ν.Δ. που θεωρεί ότι ένα κόμμα με σαφές δεξιό λόγο θα είχε απήχηση στην ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και την ένταση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. 

H τριπλή παραλλαγή 

Με τον Άδωνι Γεωργιάδη να παραμένει, εν πολλοίς, βαρόμετρο για το τελικό αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς μεταξύ των υποψηφίων, στο γαλάζιο παρασκήνιο η συζήτηση αφορά στα πιθανά «ζευγάρια» του δεύτερο γύρου.
Τα σενάρια αφορούν είτε σε μία μονομαχία του κ. Ευ. Μεϊμαράκη με έναν εκ των δύο άλλων διεκδικητών, Κυρ. Μητσοτάκη και Απ. Τζιτζικώστα, είτε και στην… έκπληξη της αναμέτρησης μεταξύ Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα. 

Και μόνον η συζήτηση που διεξάγεται επιβεβαιώνει ότι το κλίμα είναι αρκετά διαφορετικό από τον περασμένο Νοέμβριο όταν οι περισσότεροι προεξοφλούσαν σχεδόν την κυριαρχία Μεϊμαράκη και δεν απέκλειαν ακόμη και οριστικοποίηση της εκλογής από τον πρώτο γύρο. Πλέον, άπαντες θεωρούν ότι ο νέος Πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναδειχθεί το… 2016, στις 10 Ιανουαρίου για την ακρίβεια, καθώς ο τέως Πρόεδρος του κόμματος φέρει τραύματα από το φιάσκο των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου. Η συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ είναι ποιός θα ωφεληθεί από μία ενδεχόμενη μείωση των ποσοστών του κ. Μεϊμαράκη. Κάποιοι θεωρούν ότι σειρά ψηφοφόρων θα κατευθυνθεί προς τον κ. Μητσοτάκη, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές του να περάσει αυτός στο δεύτερο γύρο. Κάποιοι άλλοι ότι όσοι φύγουν θα μείνουν εκτός εκλογικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί τελικά ο κ. Τζιτζικώστας

Με βάση, λοιπόν, και τον διεκδικητή απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη οικοδομούνται και τα σενάρια της μετεκλογικής 21ης Δεκεμβρίου. Πλην του κ. Γεωργιάδη, που αυτονοήτως θα στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη, θα καταφέρει ο πρώην Υπουργός να εξασφαλίσει και τη στήριξη της πλευράς Τζιτζικώστα ή έστω την ψήφο όσων των επέλεξαν στον α’ γύρο. Κατ’ αναλογία, σε περίπτωση που είναι ο κ. Τζιτζικώστας διεκδικητής της ηγεσίας θα διασφαλίσει την στήριξη ή ανοχή των κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη ή αυτοί θα κλίνουν, άμεσα ή έμμεσα, προς την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη; Κι αν αυτό συμβεί, οι ψηφοφόροι θα «ακολουθήσουν» ή θα διαμορφώσουν δική τους δυναμική; 

Τα ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα και θα αποτελέσουν τροφή για σενάρια μέχρι και το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, όταν – περί τις 21:00 – θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη δυναμική των υποψηφίων. Ως εκ τούτου το μόνον (σχεδόν) βέβαιο «στοίχημα» στη γαλάζια εκλογή είναι ότι αυτή θα κριθεί στο δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου. Και οι τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν θα είναι κρίσιμες, όχι μόνον για την ανάδειξη του νικητή αλλά και για την ίδια την ενότητα του κόμματος.


σχετικα αρθρα