Οι προβλέψεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση δεν είναι καλές.

Στην αντιπολίτευση πιστεύουν πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα αντιμετωπίσει ισχυρότατες πιέσεις, κυρίως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις προωθούμενες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ δια της κυρίας Γεννηματά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή και να υπάρξει εκεί συζήτηση. Τα μηνύματα που έστειλε ο κύριος Τσίπρας στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ δεν ακούστηκαν καλά στη Χαριλάου Τρικούπη και ήρθαν σε μια μέρα κατά την οποία ο πρόεδρος του eurogroup είχε δηλώσει πως καλό θα ήταν το ασφαλιστικό να ψηφιστεί με συναίνεση.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αντιληφθεί πως ο κύριος Τσίπρας προσπαθεί να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και να την κατηγορήσει για τις περικοπές του ασφαλιστικού. Ωστόσο αναφέρουν πως το ασφαλιστικό που θα έρθει τώρα στη βουλή έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου.

Παρά το πολεμικό κλίμα που υπάρχει υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εργασίας με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που χρόνια έχουν χρηματίσει σε θέσεις ευθύνης αρμόδιες για το ασφαλιστικό. Η προσπάθεια που γίνεται είναι μήπως υπάρξει τελικά ένα διαφορετικό κείμενο για το ασφαλιστικό στο οποίο θα συμφωνήσουν έστω και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης και περάσει στη βουλή με στήριξη σε ορισμένα άρθρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως οι πιέσεις που ασκούνται από το εξωτερικό ειναι αφόρητες όπως κατά την περίοδο που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν και στην κυρία Γεννηματά η οποία βρίσκεται στο Βερολίνο.

Σε κάθε περίπτωση έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν κατανοήσει πως αν το ασφαλιστικό δεν περάσει με συναίνεση τα πράγματα για την κυβερνηση και τη χώρα δε θα ειναι καλά την επόμενη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση όμως τονίζουν πως εκείνος που θα πρέπει να κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της συννενόησης είναι ο πρωθυπουργός ,κάτι που δεν πιστεύουν πως ο κύριος Τσίπρας θα πράξει.