Μόνο... κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν ο χθεσινός «πόλεμος» Αθήνας και Βερολίνου, ή για να είμαστε ακριβέστεροι, μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει προβεί σε κάποια παρέμβαση ως τώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βέβαιοι πια, για τον αρνητικό λόγο που παίζει από την πρώτη στιγμή της κρίσης ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών και τα στοιχεία που έχουν συλλέξει για αυτόν, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός, ουκ ολίγα.

Ήταν αυτός που αφού είδε πως η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης κλείνει εντός προθεσμιών και σχετικά ...αναίμακτα, αποφάσισε να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, με το προσφυγικό και τη Συνθήκη Σένγκεν. Γι' αυτό και στην επιχείρηση αποπομπής της Ελλάδας από την επίμαχη Συνθήκη, οι κυβερνήσεις που πρωτοστάτησαν είναι εκείνες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «δορυφόροι» του Βερολίνου.

Και μετά, ήλθε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, μιας εφημερίδας στενά συνδεδεμένης με το οικονομικό επιτελείο της χώρας. «Ακυβέρνητη χώρα» και καθυστερήσεις είδε το έντυπο, ή μήπως ο... Β. Σόιμπλε; Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειξε να τους διαχωρίζει στη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ.

Βεβαίως, ο Γερμανός Υπ.Οικ ξέρει καλά ότι προκειμένου να πετύχουν οι στόχοι για μια «ήπειρο της λιτότητας» χρειάζεται και άλλους συμμάχους, και από την άποψη αυτή η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ευρωπαϊκά πράγματα είναι εξαιρετικά χρήσιμη (για τον Β. Σόιμπλε) όσο και αν ακυρώνει το όνειρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ενώ και στο ελληνικό πρόγραμμα ειδικότερα, σε πολλά θέματα, με πρώτο από όλα αυτό του ασφαλιστικού, το Δ.Ν.Τ. έπαιζε το ρόλο του «κακού», χωρίς οι «σκληροί» βορειο-ευρωπαίοι να χρειάζονται να κάνουν πολλά περισσότερα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο μεγάλος αντίπαλος του Β. Σόιμπλε, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς άναβε το «πράσινο φως» στο αίτημα Τσίπρα για ενεργότερο ρόλο του Ε.Κ. στο ελληνικό πρόγραμμα. Κίνηση που μάλλον αποτυπώνει την εν εξελίξει αντιπαράθεση κομμάτων αλλά και προσώπων στη Γερμανία.