Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι είχαν διεξοδική συζήτηση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι είχε μια εγκάρδια και φιλική συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και τόνισε:

Διαπίστωσα μια βαθιά γνώση του αντικειμένου και, το κυριότερο, μια ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση απέναντι σ’ ένα ζήτημα, το οποίο δοκιμάζει σήμερα την Ευρώπη, τους θεσμούς της, την ικανότητά μας να το διαχειριστούμε. Και που βέβαια ένα μεγάλο μέρος ευθύνης δίνεται στην Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου και υποδοχής, όπου τον τελευταίο καιρό –πρέπει να πω- έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε σε συνεργασία με τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας να κυριαρχούν στην Ευρώπη.

«Το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά. Δεν είναι ελληνικό το ζήτημα. Δεν είναι ιταλικό. Είναι ευρωπαϊκό. Και προτείνονται, και πρέπει να προτείνονται μονάχα ευρωπαϊκές λύσεις», επεσήμανε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε:

Είναι πραγματικά ένα φλέγον θέμα, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, σε όλη την Ευρώπη και είναι ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το ότι βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση ο κ. Αβραμόπουλος. Τόσο για το ότι είναι Έλληνας όσο και για το ότι έχει γνώση των θεμάτων για να προωθηθούν λύσεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, το οποίο έχει τρεις πτυχές, την διεθνή, την ευρωπαϊκή και την εθνική διάσταση, για εμάς, στην χώρα μας. Σε επίπεδο διεθνών οργανισμών θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες άμεσα με στόχο την ειρήνευση στις περιοχές προέλευσης των προσφύγων. Σε επίπεδο ευρωπαϊκό πρέπει να γίνονται τα απαραίτητα βήματα και γίνονται, όπως μου εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος στην συνάντηση την οποία είχαμε, έτσι ώστε να έχουμε για παράδειγμα περισσότερη Σένγκεν και όχι λιγότερη Σένγκεν. Και αυτό είναι κοινός μας στόχος, για τον οποίο συζητήσαμε στην συνάντησή μας. Και σε επίπεδο εθνικό είναι ένα ζήτημα κρίσιμο. Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη της να αντιμετωπίσει όλο αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει λάβει και βεβαίως χρειάζεται εθνική συνεννόηση σε αυτό το θέμα. Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε εθνικά σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για την χώρα μας. Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αβραμόπουλο για την συζήτηση την οποία είχαμε για τα επίκαιρα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις Βρυξέλλες συμμετείχε στο debate με θέμα την «μεταρρύθμιση των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το debate άνοιξε ο Τζιάνι Πιτέλλα, Πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με ομιλητές μεταξύ άλλων τους Μάριο Μόντι, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και Ivailo Kalfin, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο κ. Μόντι τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε είναι το κλειδί, ο κ. Πιτέλλα επισήμανε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ιδίως σε μία περίοδο που η κρίση σε διάφορα επίπεδα, όπως η ελληνική οικονομική κρίση απαιτούν μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε επίπεδο Ε.Ε και ο Ι.Kalfin ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι σταθερός. O Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι βιώσιμος και αυτόνομος και να αντικατοπτρίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε.