current views are: 8

9 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:47

Επιταχύνουν τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Την πεποίθηση ότι και η σημερινή τρίτη κατά σειρά τριμερής συνεργασίας κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα στείλει ένα μήνυμα για την ειρήνη, την προκοπή και τη σταθερότητα στην περιοχή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αρχίσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Δημοσίευση 09:47’

Την πεποίθηση ότι και η σημερινή τρίτη κατά σειρά τριμερής συνεργασίας κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα στείλει ένα μήνυμα για την ειρήνη, την προκοπή και τη σταθερότητα στην περιοχή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αρχίσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Την επιτάχυνση των πρωτοβουλιών και της συνεργασίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου συμφώνησαν Τσίπρας- Σίσι – Αναστασιάδης στην τριμερή συνάντηση  Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία, όπως τόνισαν οι τρεις ηγέτες.  

Ο μόνιμος μηχανισμός στον οποίο συμφώνησαν ο έλληνας πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Αιγύπτου και ο πρόεδρος της Κύπρου, θα προωθεί και θα υλοποιεί ζητήματα συνεργασίας που αφορούν στα ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. «Την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο» όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιταχύνεται η οριοθέτηση ΑΟΖ των τριών χωρών

Στους τομείς συνεργασίας που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά την τριμερή.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν οτι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε, στη δημιορυγία εξειδικευμένεης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας.

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επομενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».

Αναφερόμενος στα επίπεδα συνεργασίας των τριών χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».

Επιτυχής η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

Την κοινή αντίληψη των τριών χωρών σε ευρύτερα ζητήματα της περιοχής επεσήμανε ο έλληνας Πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρση της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. 

«Στο πλαίσιο της τριμερούς αλλά και των διμερών συναντήσεων που είχαμε επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας μας. Μιας συνεργασίας μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς, μεταξύ χωρών που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και διαθέτουν κοινή αντίληψη και προσέγγιση επί σειράς ζητημάτων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενισχύεται η συνεργασία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Ιδαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο έκανε ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς. Ο πρόεδρος της Κύπρου έδωσε έμφαση στο κοίτασμα Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή.

 

«Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Ο φυσικός πλούτος πρέπει να αποτελεί λόγο συνεργασίας και όχι αιτία τριβών. Στόχος και των τριών χωρών δεν είναι να αποκλείσουμε κανέναν και οι ενεργειακές πηγές είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες πολλών, όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και άλλων γειτόνων μας» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης. 

Όπως είπε, Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν να συμβάλουν στην ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αιγύπτου.

Κυπριακό και προσφυγικές ροές

Στο επίκεντρο των τριμερών συνομιλιών βρέθηκαν επίσης η αντιμετώπιση των  προσφυγικών ροών και το Κυπριακό. Σημαντικός στόχος και των τριών χωρών,  σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις, «είναι να βρούμε τα αίτια που προκαλούν τις προσφυγικές ροές» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο Αλ Σίσι για τη στήριξή του και τόνισε τη σημασία του ενδοκοινοτικού διαλόγου για να εξευρεθεί μόνιμη λύση του Κυπριακού, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. 

«Και, βέβαια, η Κύπρος ως χώρα της ΕΕ επιδιώκει μια λύση που θα έχει ως βασικά συστατικά το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οπωσδήποτε την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το βόρειο τμήμα του νησιού» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Πριν από την έναρξη της τριμερούς, την πεποίθηση ότι και η σημερινή τρίτη κατά σειρά τριμερής συνεργασίας κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα στείλει ένα μήνυμα για την ειρήνη, την προκοπή και τη σταθερότητα στην περιοχή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

Με τη σφραγίδα του εξοχότατου προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου του κ. Σίσι και του φίλου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις των τριών χωρών. Αυτά που θα συνυπογράψουν σήμερα, θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και μήνυμα ότι ως θεματοφύλακες της σταθερότητας, έχουμε να κάνουμε βήματα για την ειρήνη.

Υπογράμμισε ότι αυτή η τρίτη κατά σειρά τριμερής συνάντηση των τριών χωρών «διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο, περίοδο όπου βλέπουμε αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και άρα εμείς ως θεματοφύλακες της καλής συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας έχουμε να κάνουμε πάρα πολύ σημαντικά βήματα για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά και την ευημερία και τη συνανάπτυξη των κρατών μας, δίνοντας το μήνυμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ευχαρίστησε τους άλλους δύο ηγέτες για την τρίτη κατά σειρά τριμερή συνάντηση που, όπως είπε, αντανακλά τις βαθιές σχέσεις των τριών χωρών, συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαών τους και στη συνεργασία και τον συντονισμό σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προνόμια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των λαών μας», πρόσθεσε ο κ. Σίσι, και συμφώνησε ότι η συνεργασία αυτή στέλνει μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας.

Εκανε λόγο για πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά και πολλά προνόμια «τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των χωρών, των λαών μας, δίνοντας έτσι ένα παράδειγμα προς μίμηση για την καλή συνεργασία με σκοπό την επίτευξη της ανάπτυξης». 

Τις ευχαριστίες του για την άρτια οργάνωση της συνάντησης κορυφής, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και τόνισε:

Η συνάντηση αυτή δίνει την ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία έχει στόχο την ειρήνη και δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Σημειώσε, ακόμη, ότι η συνεργασία αυτή επιτρέπει στην Ελλάδα και την Κύπρο, να προωθήσουν με πιο έντονο τρόπο την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, και από την πλευρά της Αιγύπτου για την προώθηση κοινών συμφερόντων στην Ισλαμική Διάσκεψη.

«Το κοινό όραμα και των τριών για ειρήνη, σταθερότητα στην περιοχή και -μέσα από τη συνεργασία- ευημερία των λαών μας, και γενικότερα των χωρών της περιοχής, δίνει την ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία στόχο και σκοπό έχει την σταθερότητα και την ειρήνη και δεν στρέφεται εναντίον κανενός» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Και αυτό ειναι το πιο σημαντικό» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης «ότι μέσα από τις συνέργειες, μέσα από την οριοθέτηση και τη θεσμοθέτηση του τρόπου συνεργασίας των τριών και όχι μόνο, δημιουργούνται ακριβώς οι προοπτικές επιτυχούς έκβασης αυτού του εγχειρήματος».

 


σχετικα αρθρα