Σκιώδη κυβέρνηση, στα πρότυπα αντιπολιτεύσεων του εξωτερικού, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μετά τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου 2015, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Mιλώντας στο ραδιόφωνο Alpha 989 είπε: 

«Είμαι απόλυτα έτοιμος, την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή της 20ής Δεκεμβρίου, να ανακοινώσω ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προσώπων που θα αναλάβει τομείς ευθύνης. Μια σκιώδη κυβέρνηση, στα πρότυπα αντιπολιτεύσεων του εξωτερικού, όπου θα υπάρχει ένας άνθρωπος απέναντι σε κάθε υπουργό και θα γίνεται αντιπολίτευση καθημερινή, επί όλων των θεμάτων. Γιατί σήμερα, λόγω της δυσκολίας στην οικονομία, έχουμε δυστυχώς επικεντρωθεί μόνο στην οικονομία. Την ώρα όμως που τρέχουν χιλιάδες άλλα θέματα στην Ελλάδα, τα οποία έχουν μείνει πίσω και για τα οποία λαμβάνονται πολύ επικίνδυνες αποφάσεις, ακόμα και σήμερα που μιλάμε. Εμείς λοιπόν ως παράταξη, από την πρώτη κιόλας βδομάδα, θα δείξουμε στους πολίτες την απόλυτη ετοιμότητά μας και με θέσεις, αλλά και με προτάσεις απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση». 

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα της αντιπολίτευσης σήμερα και γι’ αυτό άλλωστε είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί η παράταξη να συρρικνώνεται και να μην ασκεί δυναμική αντιπολίτευση με θέσεις κι όχι με κραυγές, που θα μπορεί να εμπνεύσει και πάλι τους Έλληνες και να τους δώσει ένα νέο όραμα για την Ελλάδα συγκεκριμένο και στοχευμένο.
 
Ο κ. Τζιτζικώστας στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχει σχεδιάσει για τη ΝΔ της επομένης των εκλογών: «Την επόμενη μέρα το πρωί, ξεκινάμε την αλλαγή παντού στη ΝΔ και στον τρόπο λειτουργίας της παράταξης και στα πρόσωπα, αλλά κυρίως στις δομές και στις θέσεις μας».