Επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά εξαπέλυσε το Ποτάμι με αφορμή την διακοπής νομικής διεκδίκησης των μαρμάρων του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι ''η ηττοπάθεια και η αδιαφορία φαίνεται να είναι οι νέοι άξονες της πολιτιστικής μας πολιτικής''.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος:

Δυστυχώς η κυβέρνηση επιδεικνύει απαράδεκτο ερασιτεχνισμό σε άλλο ένα κρίσιμο θέμα: στη διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα (“Ελγίνεια” κατά τον Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας).

Η νομική διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να προβάλει παγκοσμίως το αίτημά της. Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε νομική διεκδίκηση, επειδή θα χάναμε. Όταν κάτι τέτοιο δηλώνεται δημοσίως από την ελληνική πλευρά είναι σαν να παραδέχεται ότι η χώρα δεν έχει δίκιο στη διεκδίκησή της και να αναγνωρίζουμε το βάσιμο των επιχειρημάτων του Βρετανικού Μουσείου.

Μια διεθνούς εμβέλειας διεκδίκηση υποτιμάται με σοκαριστική απερισκεψία και ουσιαστικά εκμηδενίζεται. Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι «Ελγίνεια» όπως περιφρονητικά τα αποκάλεσε ο κ. υπουργός. Είναι του Παρθενώνα, είναι κλοπιμαία και είναι ζήτημα τιμής για την Ελλάδα η διεκδίκηση και ο επαναπατρισμός τους.

Η ηττοπάθεια και η αδιαφορία φαίνεται να είναι οι νέοι άξονες της πολιτιστικής μας πολιτικής, που μαζί με την έλλειψη κάθε στρατηγικής και κάθε οράματος, συνιστούν μια καταστροφική υποθήκη για το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού.