Οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία θα κρίνουν δύο πράγματα που ενδέχεται να δημιουργήσουν αλλαγές στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Το πρώτο είναι εσωκομματικό και αφορά τις συμμαχίες που θα υπάρξουν στον δεύτερο γύρο (αν αυτός χρειαστεί ) και το δεύτερο αν θα δημιουργηθεί ένας ακόμη πολιτικός φορέας στα «δεξιά» της ΝΔ.

Τα σενάρια καλά κρατούν και είναι αρκετά και για τα δύο θέματα. Στο εσωκομματικό πεδίο οι ισορροπίες αναμένεται να αλλάξουν ανάλογα με το ποιοι θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο. Τα δημοκοπικά ευρήματα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών θα βρεθούν οι κύριοι, Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας. Σε αυτήν την περίπτωση είναι δεδομένο ότι όλα θα κριθούν από την στάση που θα τηρήσουν οι κύριοι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί ιδεολογικά να βρίσκεται πιο κοντά στον Περιφερειάρχη αλλά είναι δύσκολο να «συμπράξει» με τον κ. Βορίδη αφού θα είναι και οι δύο υποψήφιοι για την θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Από την άλλη πλευρά ο κ Μητσοτάκης μπορεί να είναι περισσότερο «κεντρώος» όπως και ο κ. Μεϊμαράκης αλλά ουδείς γνωρίζει πως θα κινηθεί και ποιόν θα στηρίξει αν δεν είναι ο ίδιος στον δεύτερο γύρο. Και εδώ ερχόμαστε στο επόμενο σενάριο που θέλει τον κ. Μητσοτάκη να περνάς τον δεύτερο γύρο αφήνοντας εκτός έναν εκ των Τζιτζικώστα ή Μεϊμαράκη. Σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει την υποστήριξη του Άδωνη Γεωργιάδη αλλά χάνει την στήριξη των λεγόμενων «σαμαρικών» που δεν θα ψήφιζαν για ευνόητους λόγους τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το επόμενο σενάριο θέλει το αουτσάιντερ των δημοσκοπήσεων Άδωνη Γεωργιάδη που δημοσκοπικά κινείται σε χαμηλά επίπεδα αλλά έχει ερείσματα στην κοινωνία να περνά το δεύτερο γύρο. Σε αυτήν την περίπτωση και αν έχει μείνει εκτός ο κ. Τζιτζικώστας ο κ. Γεωργιάδης βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για την πρωτιά.

Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ είναι έντονες για τον εξής απλούστατο λόγο. Η άνετη νίκη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη  που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις ακόμη και από τον πρώτο γύρο δείχνει να μην επιβεβαιώνεται. Δημοσκοπικά αυτό που ισχύει είναι πρωτιά για τον κ. Μεϊμαράκη αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο γεγονός που σημαίνει ότι οι συμμαχίες είναι απαραίτητες για την νίκη στον δεύτερο γύρο.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ και όχι μόνο, αλλά θα κριθεί αποκλειστικά από το αποτέλεσμα των εκλογών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αν θα παραμείνουν όλα τα στελέχη και οι βουλευτές κάτω από την ίδια στέγη ή κάποιοι θα αποχωρήσουν για να εκφράσουν έναν νέο πολιτικό φορέα στα «δεξιά» του κόμματος. Περισσότερες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αν επόμενος πρόεδρος της ΝΔ εκλεγεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Και αυτό γιατί ο κ Μεϊμαράκης έχει δεχθεί ήδη κριτική για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στιγμή που μια μεγάλη μερίδα βουλευτών διαφωνεί κάθετα με την άποψη αυτή. Ωστόσο η πλευρά Μεϊμαράκη δείχνει η πιο ενωτική από όλες αφού αφενός ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφετέρου κατηγορεί όσους απεργάζονται τέτοια σενάρια ως «νεροκουβαλητές» του κ. Τσίπρα αλλά και «διασπαστές» της παράταξης.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή συζήτηση που δημιουργεί προβληματισμό στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς εάν πρόεδρος είναι ο κ Τζιτζικώστας τότε θα ανοίξει τόσο επίσημα όσο και παρασκηνιακά μια «ανελέητη κόντρα» για το αν η ΝΔ πρέπει να κινηθεί προς το κέντρο ή προς τα δεξιά... Κυριακή κοντή γιορτή.