Ένα απρόσμενα θετικό σχόλιο για την Ελλάδα φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία κρατάει αποστάσεις από την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του Βερολίνου για τον ρόλο του ΔΝΤ. 

Όπως αναφέρει η SD, «αυτές τις μέρες η Ελλάδα θα είχε αρκετούς λόγους να απελπίζεται με την κατάσταση της ΕΕ. Καθώς στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η λύση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά όχι στις ακτές της, η ΕΕ υπόσχεται στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ ή ακόμα και κατάργηση της βίζας». 

«Αντιθέτως η Ελλάδα, που υποφέρει από την κρίση, βρίσκεται ενώπιον αποκλεισμού από το Σένγκεν, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Είναι περίεργο το πώς συμπεριφέρεται η ΕΕ σε ένα κράτος-μέλος της. Αλλά και στις μεταρρυθμίσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες της, τίποτα δεν γίνεται αρκετά γρήγορα» συνεχίζει το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle και προσθέτει: 

Ωσάν να μην ήταν ξεκάθαρο για όλους το καλοκαίρι, κατά την υπογραφή του τρίτου πακέτου, ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Σχεδόν κάθε εβδομάδα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ψηφίζει μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο, περικόπτοντας δισεκατομμύρια. Κάθε νομοσχέδιο φέρνει νέα οδυνηρά μέτρα. Οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε διαλυθεί από μία τόσο σκληρή πολιτική. Η κυβέρνηση Τσίπρα, με μία πλειοψηφία μόνο τριών ψήφων, εμφανίζεται απρόσμενα ανθεκτική, όπως φαίνεται και από την υπερψήφιση του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2016.