Σε εξηγήσεις, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί μη δικαστικής διεκδίκησης των μαρμάρων του Παρθενώνα προχώρησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι μπορεί να χρειαστεί η χώρα να φτάσει σε σημείο δικαστικής διεκδίκησης των μαρμάρων, αλλά σε στιγμή που όπως είπε, το σύνολο της κοινής γνώμης να είναι θετική και η προσφυγή να γίνει από τη Διεθνή Κοινότητα στο σύνολό της. « Συνεχίζουμε να διεκδικούμε! Η διεκδίκηση αποκατάστασης του Παρθενώνα οφείλει να είναι παγκόσμια υπόθεση», δήλωσε και πρόσθεσε: « δημιουργήθηκε θέμα εκ του μη όντος. Μία διαδικασία δικαστικής διεκδίκηση όσο ισχυρά επιχειρήματα και να έχει κάποιος ενέχει το κίνδυνο να χάσουμε τη δίκη. Δεν είναι δυνατό σε μια ζαριά όσο και αν το ζάρι είναι γερμένο να πας σε δικαστική λύση σε άκαιρη στιγμή. Αν χάσεις χάνεται η υπόθεση».

Ακόμα, ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην κάνει «μικροπολιτική στη βάση μιας φράσης που ακούστηκε» και κατηγόρησε τον κ. Τασούλα που ανέδειξε το ζήτημα πως βγήκε στα κανάλια και τον κατηγόρησε ως εθνικό μειοδότη.