«Φωτιά» ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα στις ελληνογερμανικές σχέσεις με αφορμή τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα. Μετά την χθεσινή ανταλλαγή πυρών της κυβέρνησης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Βερολίνο σήμερα επανέρχεται στο θέμα και διαμηνύει ότι η παραμονή του Ταμείου είναι «επιτακτική». Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως κινείται και η Κομισιόν.

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ, «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, δια της εκπροσώπου του, πάει ένα βήμα πιο πέρα τις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αφού επανέλαβε ότι πρέπει να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τόνισε πως στο κείμενο του Eurogroup της 14ης Αυγούστου, υπάρχει ο όρος «indispensable» (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε:

Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε.

Στη γραμμή του Βερολίνου, φαίνεται πως κινείται και η Κομισιόν. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε ως αναγκαία τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος του ΔΝΤ δεν είναι άλλος από το επιτύχει το εν λόγω πρόγραμμα.

Πώς άρχισε η αντιπαράθεση

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σχολιάζοντας αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ τη Δευτέρα, ότι δηλαδή «δεν καθίσταται και αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του ΔΝΤ», επεσήμανε ότι «τέτοιες δηλώσεις δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Στη συνέχεια χρησιμοποίησε μία γερμανική παροιμία η οποία υπέκρυπτε και μία απειλή προς την Αθήνα:

Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας.

Απαντώντας, η κυβέρνηση δια της Όλγας Γεροβασίλη, άφησε αιχμές για «τις απόψεις που εξυπηρετεί» η κάθε πλευρά, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τον γερμανό ΥΠΟΙΚ να διαχωρίσει τη θέση του από τις απαράδεκτες απαιτήσεις του ΔΝΤ στο ασφαλιστικό, τονίζοντας εκ νέου ότι «η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».