Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταρτιστούν τα τελικά σχέδια για ενίσχυση του ρόλου της Ευρωβουλής στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο επικεφαλής της ECON, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέχεια της επιστολής του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την περασμένη Τετάρτη, ανέλαβε την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα συνδιαμορφώσει με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή.

Μέχρι στιγμής, η πρόταση Γκουαλτιέρι περιλαμβάνει τη δημιουργία σχετικής ομάδας εργασίας, που μεταξύ άλλων θα επιδιώκει συναντήσεις σε βάση τριμήνου, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών καθώς και την εντατικοποίηση ειδικών ερευνητικών αποστολών που θα συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα.

Με αφορμή την επιστολή Σουλτς και την πρόταση Γκουαλτιέρι, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε:

Κάθε βήμα που ενισχύει την διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι θετικό. Η πρακτική του να αποφασίζονται τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες είναι απαράδεκτη. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στα εθνικά κοινοβούλια.