Επιστολή με την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωνε το ΔΝΤ για την απρόσκοπτη συνεργασία της κυβέρνησης, αποκάλυψε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος, δημοσίευσε την επιστολή, που έχει ημερομηνία 23 Ιουλίου, στον λογαριασμό του στο Twitter, σχολιάζοντας ότι «“δίνουν μάχη” με το ΔΝΤ που στις 23/7,με επιστολή Τακαλώτου διαβεβαίωναν ότι αδημονούν τη “συνέχιση της συνεργασίας”».

 

 

Στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος ζητούσε από την Κριστίν Λαγκάρντ «μια νέα δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ», στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, αλλά και του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Μεταφρασμένη η επιστολή προς το Ταμείο:

Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο.

Ευκλείδης Τσακαλώτος