Παράλληλα με τα προαπαιτούμενα, το πολυνομοσχέδιο με δράσεις από το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το σύμφωνο συμβίωσης αναμένεται να έχουν ψηφιστεί πριν αλλάξει ο χρόνος.

Αυτό δήλωνε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή και, ως φαίνεται, η εντολή έχει έλθει από …πολύ ψηλά: «αναζητείστε θετικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν σε ένα βαθμό, την καθημερινότητα του πολίτη και επιπλέον, υπογραμμίζουν το αριστερό ‘ίχνος’ της κυβέρνησης». Μόνο τυχαίο δεν ήταν εξάλλου το γεγονός ότι απορρίφθηκε η πρόταση να περιληφθούν κάποιες από τις διατάξεις αυτές στον ψηφισμένο πια, νόμο για τα βοσκοτόπια, αποσκοπώντας έτσι στη μεγιστοποίηση του θετικού σοκ.

Μέσω του αυτόνομου νομοθετήματος, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδείξει ότι «δεν είναι όλα διαπραγμάτευση» καλλιεργώντας την ελπίδα στους πολίτες ότι θα βγει η χώρα από το τούνελ της λιτότητας. Νομοθέτημα που θα λειτουργήσει συν τοις άλλοις και ως αντίβαρο στο νέο γύρο μνημονιακών μέτρων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι με την έτερη νομοθετική πρωτοβουλία, αυτήν του συμφώνου συμβίωσης, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να μην υπολογίζει τους τριγμούς που θα προκληθούν στη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Είναι σαφής, από την άλλη, η πρό(σ)κληση προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να το ψηφίσουν.

Ταυτόχρονα, μέσω του πολυνομοσχεδίου, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν και πάλι διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Κουμουνδούρου θα απευθύνει προσκλητήριο προς τους πολίτες να στελεχώσουν το κυβερνών κόμμα. Το πρώτο σήμα θα σταλεί από την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου ενόψει του ανοιξιάτικου Συνεδρίου.

Τι όμως θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο θετικών δράσεων; Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θεωρείται εμβληματική παρέμβαση, ιδίως σε αυτή, τη ιδιαίτερα δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας, συγκυρία.

Αντίστοιχου χαρακτήρα παρεμβάσεις αναζητώνται και από το χώρο της Παιδείας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Άλλα θέματα που είναι ψηλά επίσης, στην κυβερνητική ατζέντα είναι η στήριξη της απασχόλησης, η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.

Για όλα τα θέματα αυτά, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου έχει ζητήσει σημειώματα από τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να κρίνει το Μέγαρο Μαξίμου τι είναι ώριμο και τι όχι, τι δημοσιονομικά εφικτό και τι όχι…