Στην κατεύθυνση της αλλαγής του νόμου για τις άδειες των τηλεοπτικών συχνοτήτων προκειμένου η εφαρμογή του να μην εξαρτάται από τη λειτουργία του ΕΣΡ, θα προσανατολιστεί η κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τη ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την νόμιμη επανασύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής δεν ευδοκιμήσουν.

Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Σώματος Νίκος Βούτσης, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να συστήσει με δική του απόφαση επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τη διαδικασία και τα αποτελέσματα των ανακεφαλαιοποιήσεων του τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού ξεκαθάρισε πως θα γίνουν όλα όσα πρέπει προκειμένου να υπάρξει συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση για την εξεύρεση της πλειοψηφίας των 4/5 της Βουλής που απαιτείται για τη νόμιμη επανασύγκρότηση του ΕΣΡ (αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τεθεί επί τάπητος πρότασης με την οποία δεν θα μπορεί εύκολα να διαφωνήσει η ΝΔ), τόνισε ότι η επόμενη κίνηση θα είναι η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του κανονισμού της Βουλής και της διαδικασίας με την οποία η Διάσκεψη των Προέδρων εκλέγει τις ανεξάρτητες αρχές. «Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα. Όμως δεν επιβάλει το Σύνταγμα στο ΕΣΡ να κάνει τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά ο νόμος», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί πως η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει τις διαγωνιστικές αρμοδιότητες από το ΕΣΡ.

Σε ό,τι αφορά την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα επεξεργαστεί τις ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Βούτσης, επικαλέστηκε τις επιστολές του Γ. Δραγασάκη προς τους αρμόδιους φορείς για το θέμα και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για προσπάθεια απόδοσης ευθυνών ούτε θα έχει τη μορφή της εξεταστικής επιτροπής, αλλά για μια απόπειρα αναζήτησης της αλήθειας. Αντικείμενό τους, όπως είπε, θα είναι και οι τέσσερις που έχουν πραγματοποιηθεί στα χρόνια της κρίσης, αρχής γενομένης από του Αλογοσκούφη το 2008.

Κατά τα λοιπά ο κ. Βούτσης, ανακοίνωσε πως θα συνεχιστούν οι εργασίες της Θεσμών και Διαφάνειας για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens, καθώς και εκείνη για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ έκανε λόγο και για επανεκτίμηση του πως η χώρα μπήκε στα μνημόνια, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν η διαδικασία θα έχει τη μορφή εξεταστικής επιτροπής.

Πάντως, μέσα στο γνωστό πλαίσιο αμοιβαίας συμπάθειας με την προκάτοχό του ο κ. Βούτσης άφησε αιχμές κατά της κ. Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για κάποιους που εμφανίζονται ως «αυτόφωτες περόνες» που νομίζουν ότι έρχονται απευθείας από το λαό. Εξάλλου, τόνισε πως θέση της κυβέρνησης είναι η λήξη των εργασιών της επιτροπής για το χρέος, η οποία όπως είπε, ολοκλήρωσε το έργο της και τα πορίσματά της ενδεχόμενος να χρησιμοποιηθούν στη διαπραγμάτευση.