Την πεποίθηση ότι μέχρι τον Μάρτιο θα λειτουργήσει το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, προσθέτοντας ακόμη ότι σημαντικό μέρος των κεφαλαίων του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η ίδια σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι το νέο ταμείο να ενσωματώσει επίσης όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σε σχέση με το ύψος των κεφαλαίων που θα διαχειριστεί το ταμείο.

Όπως υπογράμμισε:

Επιτέλους ιδρύουμε -δεν ιδρύουμε απλά, παίρνει σάρκα και οστά- το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Εκεί θα εισρεύσουν πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αυτό θα είναι η πρώτη βάση, αλλά ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας, δηλαδή με τον κ. Σταθάκη και τον κ. Χαρίτση.

Στόχος είναι μέχρι τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκινήσει τη διαβούλευση για το ολοκληρωμένο σχέδιο τροπολογίας [σ.σ. σε σχέση με το νέο θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας] να είμαστε έτοιμοι και για το Ταμείο" σημείωσε και πρόσθεσε ότι στις αλλαγές που επίκεινται σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της κοινωνικής οικονομίας, περιλαμβάνεται και η δημιουργία μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων (crowdfunding).

Πάντως, η χρηματοδότηση της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, το υπ΄αριθμόν ένα θέμα, που απασχολεί όσα εγχειρήματα έχουν ήδη αναπτυχθεί σε αυτό το πεδίο. Τα προβλήματα του θεσμικού πλαισίου, όπως αυτά έγιναν αισθητά κατά την περίοδο εφαρμογής του νόμου των Κοιν.Σ.Επ (4019/2011), δείχνουν να αποτελούν τον κυριότερο "βραχνά".

Όταν ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε νέες τροπολογίες, που διορθώνουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις του νόμου, συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν τόσο πολλές, που έπρεπε να γίνει αλλαγή του νόμου" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές γίνονται κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς του χώρου της Κοινωνικής Οικονομίας και σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Αυτοδιαχείριση και εγκαταλειμμένα εργοστάσια

 Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στην αξιοποίηση ανενεργού επιχειρηματικού δυναμικού και στον θεσμό της αυτοδιαχείρισης. Στο πλαίσιο διυπουργικής συνεργασίας, έχει τεθεί στόχος για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου- "ομπρέλας" για τη μεταβίβαση εγκαταστάσεων εγκαταλειμμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς εργαζομένων.

"Όπως γνωρίζουμε υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα εργοστάσια και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι η κυβέρνηση συνολικά θα διοχετεύσει την ενέργειά της προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης όλων αυτών των εγκαταλειμμένων επιχειρήσεων. Αυτό θα γίνεται όμως, όταν υπάρχει αυτή η συνεργατική δομή, που μπορεί να καταθέσει ένα βιώσιμο σχέδιο για την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έχουν κλείσει. Είμαστε ανοιχτοί να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε κι αυτά τα εγχειρήματα" σημείωσε.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν δύο μόνο από τις κατευθύνσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής της στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας.

Έμφαση δίδεται ακόμη στη δημιουργία δομών υποστήριξης σε περιφερειακό επίπεδο, στη δημιουργία περιφερειακών χώρων θεσμικού διαλόγου διαλόγου, εκθέσεων τύπου "Social Economy Expo", αλλά και ενός ανεξάρτητου Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας.

Η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε ακόμη ότι στο παρελθόν έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και αυτόκλητοι σύμβουλοι για θέματα κοινωνικής οικονομίας, οι οποίοι είτε παρείχαν πλημμελή πληροφόρηση στα εγχειρήματα του χώρου είτε κερδοσκοπούσαν σε βάρος των Κοιν.Σ.Επ, "η πλειονότητα των οποίων είναι περιχαρακωμένη στο επίπεδο της επιβίωσης". Προς αυτή την κατεύθυνση, στους στόχους περιλαμβάνεται και η πιστοποίηση των συμβούλων κοινωνικής οικονομίας.

Η κοινωνική οικονομία δεν είναι επιδοματικό εργαλείο 

Η ίδια σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κοινωνική οικονομία ώς κάτι που περιορίζεται μόνο στις ευαίσθητες ομάδες και επιδιώκει την ένταξή τους, αλλά ως κάτι που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και των οικονομικών δραστηριοτήτων. "Η κοινωνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει επιδοματικό εργαλείο" είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ακόμη κάποια στατιστικά στοιχεία για τις Κοινωνικής Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ) στην Ελλάδα.Όπως είπε, στα μητρώα του υπουργείου υπάρχουν εγγεγραμμένες 946 Κοιν.Σ.Επ πανελλαδικά, εκ των οποίων 690 αφορούν εγχειρήματα συλλογικού και παραγωγικού σκοπού, 27 Κοιν.Σ.Επ ένταξης, 16 Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και 13 άλλους φορείς κοινωνικής δραστηριότητας. Στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν 185 Κοιν.Σ.ΕΠ συλλογικού και παραγωγικού σκοπού, 12 ένταξης, δύο ΚΟΙΣΠΕ και 22 άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Προσπάθεια να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις

''Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην υπάρξει άλλη μείωση στις συντάξεις'' διαβεβαίωσε σήμερα σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Ράνια Αντωνοπούλου.
 
Όπως τόνισε: 

Η κυβέρνησή μας και ο υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, καταβάλλουν τρομαχτικές προσπάθειες αυτή τη στιγμή που μιλάμε για να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση. Οι προσωπικές απόψεις των υπουργών δεν πρέπει να βρίσκονται"στο κέντρο".

"Θα περιμένουμε όλοι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η διαβούλευση" κατέληξε.