Στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους προχωρά η ελληνική Βουλή σε μια ιστορική απόφαση που πρόκειται να λάβει στις 22 Δεκεμβρίου, με σχέδιο ψηφίσματος που διαμορφώνεται υπό τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ενόψει και της επίσκεψης του προέδρου της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην Αθήνα, στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς υπέγραψε ήδη απόφαση με την οποία δεσμεύεται το ελληνικό δημόσιο να ονοματίζει την Παλαιστίνη «ενιαία και παντού» ως Παλαιστίνη.

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Παλαιστίνη, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Μαχμούτ Αμπάς, είναι η δημιουργία κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μας για την Παλαιστίνη, καθώς αποτελεί αρχή για εμάς, ανεξαρτήτως της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, όπου είχα την ευκαιρία να εξετάσω χθες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από την Παλαιστίνη

Η Παλαιστίνη έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από 136 χώρες μέλη του ΟΗΕ και δύο μη μέλη και πλέον την ιδιότητα του κράτους παρατηρητή μη μέλους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.