current views are: 15

10 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση17:49

Δεκτό από την Frontex το ελληνικό αίτημα για τις ομάδες RABIT στο Αιγαίο

Δεκτό έκανε η Frontex το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση των Ομάδων Άμεσης Παρέμβασης (RABIT), στα ελληνικά νησιά για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

 

 

Δημοσίευση 17:49’

Δεκτό έκανε η Frontex το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση των Ομάδων Άμεσης Παρέμβασης (RABIT), στα ελληνικά νησιά για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

 

 

Δεκτό έκανε η Frontex το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση των Ομάδων Άμεσης Παρέμβασης (RABIT), στα ελληνικά νησιά για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex, οι ομάδες που θα μεταβούν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου «θα βοηθήσουν τη χώρα στην αντιμετώπιση του αριθμού ρεκόρ των μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της».

Ελλάδα και Frontex έχουν τώρα πέντε εργάσιμες ημέρες για να συμφωνήσουν σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που θα φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι.

Επιπλέον, για την ανάπτυξη των ομάδων RABIT απαιτείται από την Ελλάδα η διάθεση ελλήνων συνοριοφυλάκων, που θα επιχειρούν παράλληλα με αυτούς της Frontex.

«Η ανάπτυξη των ομάδων RABIT θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τον αριθμό τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων περιπολιών, πράγμα που σημαίνει τον εντοπισμό και τη σωστή καταγραφή περισσότερων μεταναστών αμέσως μετά την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά. Με άλλα λόγια, η ενεργοποίηση του μηχανισμού RABIT θα αναβαθμίσει την επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο», δήλωσε ο Φ. Λετζέρι.

Αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο επιχειρούν 16 σκάφη και περισσότεροι από 260 συνοριοφύλακες της Frontex.

Σύμφωνα με τη Frontex, οι 448 συνοριοφύλακες που παραχωρήθηκαν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν στην καινούργια επιχείρηση, ενώ θα αυξηθούν σημαντικά τα σκάφη και οι περιπολίες. Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί επίσης στους ελέγχους ασφάλειας και στην ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων με εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων.

Η ανάπτυξη των ομάδων RABIT μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά επίσης μέχρι τρεις μήνες, αναφέρει η ανακοίνωση της Frontex.

Τέλος, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός RABIT έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, τον Οκτώβριο του 2010, επίσης από την Ελλάδα. 


σχετικα αρθρα