Τη βούληση της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της υποχρεωτικής ανάρτησης των πόθεν έσχες και άλλων κρατικών λειτουργών, δημοσίων προσώπων, και παραγόντων όπως «δικαστικών, οικονομικών και δημοσιογραφικών», διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πλήρη τη συναίνεσή τους, μέσα από ευρύ διάλογο. 

«Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μόνο το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο και όλοι οι άλλοι να είναι στο απυρόβλητο» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας έτσι εμμέσως στην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία πριν από λίγες υποστήριξε η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών «ενέχει κινδύνους εναντίον τους». 

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση «συμψηφισμού» στην ανάρτηση των δηλώσεών τους, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι οι υπόχρεοι με τον ίδιο τρόπο. «Δεν υπάρχει κανενός είδους εμπάθεια για να τεθούν και άλλες κατηγορίες στην υποχρέωση της ανάρτησης των πόθεν έσχες, όμως δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα», προσέθεσε, τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα μονομερώς».

«Αν δεν υπάρξει συναίνεση θα συνεχίσουμε έτσι όπως είναι, και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», είπε χαρακτηριστικά κ. Βούτσης, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως άτυπες συναντήσεις για διάλογο με τους επαγγελματικούς φορείς, ιδίως δε με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.