Ρητή αναφορά στα γλυπτά του Παρθενώνα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η απόφαση για την «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης», που υιοθέτησε την Τετάρτη η Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών η απόφαση, που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία, έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

Σε αυτήν, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, γίνεται ακόμα ειδική μνεία στην Απόφαση για την «Σύσταση της Αρχαίας Ολυμπίας», η οποία καλεί τα κράτη-μέλη σε κινητοποίηση για επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών.

Μια άλλη, εξίσου σημαντική, διάσταση της Απόφασης, είναι η καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατοχή εδαφών, καθώς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS.

Το ΥΠΕΞ τονίζει ακόμα ότι «η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα και τις ομαδικές αντιδράσεις που προκάλεσε μέχρι τελικά να προβεί σε διευκρινίσεις και να τονίσει ότι:« Συνεχίζουμε να διεκδικούμε! Η διεκδίκηση αποκατάστασης του Παρθενώνα οφείλει να είναι παγκόσμια υπόθεση» και ότι « δημιουργήθηκε θέμα εκ του μη όντος».