Η κυβέρνηση, δεν έχει μπροστά της μόνο τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους- δανειστές για μια σειρά σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και η φορολόγηση των αγροτών. Έχει μπροστά της και τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν όλα αυτά που θα συμφωνήσει με τους δανειστές.

Για τον λόγο αυτό προφανώς, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε το «μασάζ». Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, διάβηκαν χθες βουλευτές από την κεντρική Μακεδονία και τις νησιωτικές περιοχές. Επισήμως, ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερωθεί αναλυτικά για τα προβλήματα της περιφέρειας από «πρώτο χέρι». 

Ωστόσο δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τους βουλευτές ότι δεν πρόκειται να κοπούν οι κύριες συντάξεις και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να σωθούν οι επικουρικές, καθώς επίσης και ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση για τη φορολογία των αγροτών. 

Προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, θα καταβληθεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Προ ημερών, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση γιατί αρνήθηκε να συναινέσει ώστε να υπάρξει εθνική γραμμή στο θέμα των συντάξεων. Ταυτοχρόνως έκανε επίθεση και στο «μιντιακό κατεστημένο» και στα «συμφέροντα» που πολεμούν την κυβέρνηση. Επίθεση έκανε και στους «ακραίους συντηρητικούς κύκλους» του εξωτερικού που υπονομεύουν την Ελλάδα, επαναφέρουν το ενδεχόμενο Grexit και άλλα πολλά.

Ο πρωθυπουργός, χρησιμοποίησε και μια παλιά αραβική παροιμία που λέει πως «τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά». 

Μόλις προ δύο ημερών, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πραγματοποίησε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Αυγή απάντησε με μια παράφραση της αραβικής παροιμίας που αρέσει στον Αλέξη Τσίπρα: «Το καραβάνι προχωρά, ο Σόιμπλε… ουρλιάζει». 

Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος τρόπος να συσπειρώσεις τους βουλευτές και τα στελέχη ενός κόμματος από το να τους θυμίσεις τους εχθρούς και τον λυσσαλέο αγώνα που διεξάγουν εναντίον σου. Είναι τόσο καλός και τόσο αποτελεσματικός τρόπος, που ορισμένοι λένε ότι «αν δεν έχεις εχθρούς, καλό είναι να τους… ανακαλύψεις».

Η επίθεση Σόιμπλε, αντικειμενικά, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να περιμένει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε την ύπαρξη «εχθρών» και «ακραίων συντηρητικών κύκλων» που απεργάζονται σενάρια εναντίον της χώρας. Φυσικά άθελά του, ο εμμονικός γερμανός ΥΠΟΙΚ έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, ένα μεγάλο… μποναμά!