«Για το 2015 συνεχίζουμε να μαζεύουμε αποδείξεις για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 το αφορολόγητο θα συνδέεται με τις δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα», δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει νομικό κενό για τα μηχανάκια (POS), ώστε να επιβληθεί η χρησιμοποίησή τους από κάθε επαγγελματία. 

«Θα υπάρχουν και κίνητρα στους πολίτες για τη διάδοση του πλαστικού χρήματος» διευκρίνισε, παραπέμποντας σε μεταγενέστερες αποφάσεις για την ακριβή κινητροδότηση από το ΥΠΟΙΚ. 

Όσον αφορά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τις αποδείξεις, ο κ. Αλεξιάδης κατηγόρησε για παραπληροφόρηση MME και δημοσιογράφους. Ο κ. Αλεξιάδης έκανε δε λόγο για «συγκεκριμένη κατηγόρια δημοσιογράφων με συγκεκριμένη πολιτική στάση». 

«Έχω αδικηθεί, ποτέ δεν είπα για αναδρομικό φόρο του 2015 και δεν θα γίνει καμία αύξηση φορών για τα φετινά εισοδήματα» υποστήριξε.

«Έβγαλα διάψευση την επόμενη μέρα έπρεπε να κρυφτεί η διάψευση, και δεν έπαιξε όπως δεν έπαιξε και το αυτοκινούμενο σκάνερ» πρόσθεσε ο υπουργός. 

«Δεν έχει κανένα νόημα η ιστορία για τις αποδείξεις» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, κάνοντας λόγο για «νομοτεχνική διάταξη για να λύσουμε νομοθετικό κενό που υπήρχε από το 2014». 

Για τα τέλη κυκλοφορίας τόνισε ότι αναμένονται αλλαγές από το 2017, ενώ έκανε γνωστό ότι πάνω από 1.100.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει πινακίδες και πολλοί από αυτούς δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.