Την απάντηση ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιτυχημένη και ότι η κυβέρνηση οδεύει ολοταχώς στην πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου στην συνέχεια να διαπραγματευθεί την απομείωση του χρέους έδωσε σήμερα από το Βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός στην ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Καταλαβαίνω την λύπη κάποιων κύκλων και την πικρία ορισμένων κάποιων που ήθελαν να ξαναφέρουν από το παράθυρο το ενδεχόμενο του Grexit. Καταρχάς το να θεωρείτε ότι οι τράπεζες χρειάστηκαν νέα κεφάλαια λόγω των κακών χειρισμών μας, προφανώς αγνοείτε την κατάσταση που βρισκόνταν πριν το τραπεζικό σύστημα, με σημαντική εκροή καταθέσεων, την οποία υποστήριζαν διάφορα στελέχη σας.

Τα κόκκινα δάνεια είχαν προσεγγίσει το 40%, κοντά στα 80 δισ. 

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, η αρχική εκτίμηση στην συμφωνία του Ιουλίου ηταν 25 δισ. κάτι που σήμαινε επιπλέον 25 δις χρεος.

Μετά τα stress tests υπολογίστηκαν 14 δισ. και τελικά το ΤΧΣ συμμετείχε με 5,5 δισ. ευρω, κάτι που σημαίνει ότι τελικά το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνεται με 5,5 δισ. Οι ιδιώτες επενδυτές παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, συμμετείχαν. Κανείς δεν θα μπορούσε να πει με σιγουρια ότι θα έχουμε τόσο σημαντική συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Κι όμως μπήκαν 6,4δισ. ευρω. Μειώθηκε βεβαίως δραστικά η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, κάτι που δεν συμφέρει να ακούγεται.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι ''κανένας δεν είναι ευτυχής με τα capital controls'' και υπογράμμισε ότι αυτό που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν έντονη φυγή καταθέσεων, καθώς οι μεγαλοκαταθέτες είχαν βγάλει τα χρήματα στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα προστατεύονται πλήρως, οι τράπεζες είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες για να εκτελέσουν την λειτουργία τους και αναμένεται τώρα επιστροφή των καταθέσεων, προκειμένου να υπάρξει πιστωτική επέκταση στις ελληνικές επιχειρήσεις. 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός :

Στόχος μας το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει πλήρως. Αποδέχομαι πλήρως το γεγονός ότι θα στιγματίζει γιατί καταφέραμε να ξεπερασουμε αυτόν τον κάβο. Καταφέραμε να μην υποστούν οι τράπεζες την μεγάλη ζημία. Κάποιοι στενοχωριούνται, αλλά θα πρέπει να είστε χαρούμενοι. Για να προχωρήσουμε στο στόχο μας να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση και να διεκδικήσουμε απομείωση του χρέους.

Στην ερώτηση, τέλος, για την πώληση της Finanzbank o πρωθυπουργός απάντησε με ερώτηση.

Σε ό,τι αφορά την Finanzbank έχετε γνώση τι προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης της Εθνικής τράπεζας ; Προσπαθούμε να κινούμαστε με δράση ευθύνης.

Μπακογιαννη: Χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση

Για ανακεφαλαιοποίηση, η οποία σε άλλες συνθήκες, θα ήταν περιττή μίλησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι ''τα αίτια της κρίσης στις άλλες χώρες βρίσκονταν στον τραπεζικό χώρο, ενώ στην Ελλάδα οι τράπεζες παρασύρθηκαν από το κράτος''.

Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ''έδωσε τον ελληνικό πλούτο των βιομηχανίων, προκαλώντας την καταβαράθρωση του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ που πλέον έχει φτάσει στον πάτο''.

Πρόσθεσε, επίσης ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση:

Εμείς χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση όταν σε καμία χώρα δεν έχασε. Και αυτό έγινε από μια κυβέρνηση που κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας επιτρέψατε στο τραπεζικό σύστημα να πεσει στα χέρια των κορακιών των αγορών.Αποφύγατε το κούρεμα και τώρα πανηγυρίζετε. Θα σας ακολουθεί πάντα αυτό το στίγμα.