Χαρακτήρα... προθέρμανσης ενόψει των μεγάλων «μαχών» που η κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που την στηρίζουν έχουν μπροστά τους, πήραν οι δύο συναντήσεις που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με διαδοχικά γκρουπ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Να προετοιμαστούμε για τη μάχη των μαχών», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στους βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας και Αιγαίου -Κρήτης, μιλώντας για το ασφαλιστικό. Στη συνάντηση, μάλιστα, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησής του, λέγοντας:

«Δεν κόβουμε συντάξεις». 

Το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει να πιστεύει ότι ο λογαριασμός βγαίνει και χωρίς να κοπούν οι συντάξεις, και σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πρόταση στο θέμα θα είναι συμβατή με την πολιτική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλο σημείο, μίλησε για τις κυβερνητικές «κόκκινες» γραμμές στα «κόκκινα» δάνεια. 

Αλλά δεν είναι αυτές οι μοναδικές «μάχες» για την οποία θα πρέπει να προετοιμαστεί το κυβερνητικό στρατόπεδο: «Προετοιμαστείτε για περισσότερες («μάχες») το επόμενο διάστημα», διεμήνυσε στους βουλευτές και πολλοί από τους παρόντες κατάλαβαν ότι εννοούσε το εχθρικό μιντιακό «κατεστημένο». Οι ουκ ολίγοι ...καυγάδες υπουργών χθες με δημοσιογράφους μάλλον δίνουν μια γεύση τι  πιστεύει πως έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη θέση του για το ΕΣΡ: η κυβέρνηση θέλει λύση τώρα, θα αναμείνει ωστόσο να βγει «λευκός καπνός» από την καμινάδα της Ν.Δ., αν όμως και μετά δεν ανταποκριθεί στην ευθύνη της η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα προχωρήσει παίρνοντας τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες. 

Η στενότερη συνεργασία μεταξύ Υπουργικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν εκ των ων ουκ άνευ των δύο συναντήσεων, ακούστηκαν όμως και πιο καθημερινά θέματα: ανεργία, δημόσια διοίκηση, προσφυγικό -ιδίως στη συνάντηση με τους νησιώτες βουλευτές- η κατάθεση του σχεδίου Ανάπτυξης τον προσεχή Μάρτιο, η πάταξη της διαφθοράς. Επιπλέον, προτάθηκε από το βουλευτή Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη να γίνουν θεματικές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στις 13 περιφέρειες της χώρας. 

Οι μακεδόνες βουλευτές είχαν και άλλα να πουν: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος φερ' ειπείν, πρότεινε να ξαναλειτουργήσουν κλειστά εργοστάσια (Χαλυβουργία, Αγνό) ή να κατατεθεί σχέδιο ανάπτυξης για βιομηχανίες που υπολειτουργούν (ΕΛΒΟ, Βιομηχανία Ζάχαρης), ενώ για την επιβάρυνση του Δήμου Θεσσαλονίκης από την περίοδο Παπαγεωργόπουλου, μίλησε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν επιτακτικά τη διευθέτηση όλων των θεμάτων που εμποδίζουν τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης.