Επίκαιρη ερώτηση για το μεταναστευτικό κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδίου για τους μετανάστες.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτά τον υπουργό αν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών, καθώς και για την επαρκή φύλαξη των συνόρων και την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών.

Στην ερώτησή του αναφέρει ότι: «Λόγω της αδυναμίας επαρκούς φύλαξης των συνόρων και της λειτουργίας hot spots στα σημεία άφιξης προσφύγων και μεταναστών, ο διαχωρισμός τους γίνεται εκ των πραγμάτων μόνον όταν φθάνουν στα βόρεια χερσαία σύνορα της χώρας. Ως αποτέλεσμα, όσοι μετανάστες δεν προέρχονται από χώρες που δικαιολογούν το status του πρόσφυγα, εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Με κρατική μέριμνα οι εγκλωβισμένοι μετανάστες μεταφέρονται στα νότια προάστια της Αθήνας σε πρόχειρες λύσεις υποδοχής που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές. Πολλοί από αυτούς φεύγουν προς το κέντρο της Αθήνας και διανυκτερεύουν σε ανοικτούς χώρους και πλατείες». 

Έτσι ρωτά τον υπουργό:  

  • «Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση και φιλοξενία των μεταναστών;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για την επαρκή φύλαξη των συνόρων και την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών;
  • Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι παραμένοντας αδρανής υποδαυλίζει ένα τεράστιο κύμα παραβατικότητας και κοινωνικής αστάθειας;»