Επίθεση στην Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε από το βήμα του συνεδρίου του SPD ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτιμώντας ότι η πολιτική της λιτότητας ενίσχυσε την άκρα δεξιά στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, η πολιτική των περικοπών της καγκελαρίου Μέρκελ συνέβαλε στην ενίσχυση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο ίδιος, προειδοποίησε επανειλημμένως τη γερμανίδα καγκελάριο για τις συνέπειες του «να θέλει να υπαγορεύει στη Γαλλία την πολιτική των περικοπών». Εάν οι γερμανοί συντηρητικοί άκουγαν τις συμβουλές του, «τότε η κυρία Λεπέν δεν θα έφτανε ποτέ τόσο μακριά».

Από το βήμα του συνεδρίου του SPD ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών εκτίμησε ότι ήταν λάθος να τεθεί τόσο ψηλά ο πήχης των περικοπών στην υπερχρεωμένη Γαλλία. «Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι σε μια χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ζητούμενο η αλλαγή πορείας

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε γενικότερα την ακολουθούμενη αυστηρή πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη. «Στη μάχη μας κατά των εθνικιστών θα πρέπει (…) να αλλάξουμε την πορεία που ακολουθεί η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο όπου οι υπερχρεωμένες χώρες αισθάνονται υπό κηδεμονία και την ίδια ώρα οι πλεονασματικές χώρες εξοργίζονται επειδή πρέπει να παρέχουν συνεχώς νέας δάνεια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του SPD, το κοινωνικό ζήτημα είναι η πραγματική πυριτιδαποθήκη που τινάζει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Όποιος κλείνει τα μάτια του σε αυτό, γίνεται νεκροθάφτης της ΕΕ», προειδοποίησε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε στην Α. Μέρκελ και τη Χριστιανική Ένωση ο πρόεδρος του SPD και για την ακολουθούμενη πολιτική έναντι των προσφύγων, επιρρίπτοντάς στους κυβερνητικούς του εταίρους υποκρισία και διπλή στρατηγική. Ο Ζ. Γκάμπριελ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο θέσπισης ανώτατων ορίων, τόνισε όμως την ίδια ώρα ότι μακροπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να είναι η σταδιακή μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων.

O Ζ. Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν δείχνουν κατανόηση για τη γερμανική στάση στο προσφυγικό. Αυτό αφορά ειδικά τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μαζί τους. Ενώ απέρριψε τις προτάσεις που προβλέπουν περικοπές στις παροχές από τα ευρωπαϊκά ταμεία για χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά εκείνα τα κράτη-μέλη που δέχονται πρόσφυγες.

Το ζήτημα της συμμετοχής της Γερμανίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα της ομιλίας του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών. Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο κ. Γκάμπριελ επεσήμανε ότι μια άρνηση του Βερολίνου θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις γαλλογερμανικές σχέσεις. Η ηγεσία του κόμματος λαμβάνει όμως σοβαρά υπόψη τον φόβο από των οποίων διακατέχονται «πολλά» μέλη του κόμματος ότι η Γερμανία θα μπορούσε σταδιακά να εμπλακεί περισσότερο σε πολεμικές επιχειρήσεις. Όπως διαβεβαίωσε, πριν από μια συμμετοχή γερμανικών στρατιωτών σε μάχες στο έδαφος της Συρίας θα διεξαχθεί ενδοκομματική ψηφοφορία.