current views are: 13

11 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση19:27

Το σχέδιο για τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή – Αντιδρά η κυβέρνηση για τους ελέγχους

Νέες λεπτομέρειες για το σχέδιο της Κομισιόν περί δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής φέρνουν στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Δημοσίευση 19:27’

Νέες λεπτομέρειες για το σχέδιο της Κομισιόν περί δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής φέρνουν στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Νέες λεπτομέρειες για το σχέδιο της Κομισιόν περί δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής φέρνουν στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με το Der Spiegel τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα θέσουν σε διαρκή ετοιμότητα έως και 2000 αστυνομικούς για το ενδεχόμενο να τους χρειαστεί η νέα Frontex. 

Βάσει του σχεδίου, το σώμα αυτό θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δράσει και χωρίς να προηγηθεί αίτημα κράτους-μέλους. Σύμφωνα με τους Financial Times που αναφέρονται και αυτοί στο θέμα, παρότι τα κράτη – μέλη θα ενημερώνονται, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν μονομερώς βέτο στις αποφάσεις αλλά μονάχα εάν συγκεντρώσουν ικανή πλειοψηφία. 

Εξειδικεύοντας την πρόταση της Κομισιόν ως προς την παρέμβαση στα σύνορα, η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναφέρει πως ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί στο εξής τον κίνδυνο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβαίνει σε συστάσεις προς το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος.

Αν η κατάσταση σε κάποιο σημείο των συνόρων ξεφύγει από τον έλεγχο, τότε ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί τον κίνδυνο. Κατόπιν θα γίνονται συστάσεις στο ενδιαφερόμενο κράτος και εάν αυτό δεν εφαρμόσει τις συστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών την αποστολή εντός δυο-τριών ημερών ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης.

«Αυτή η απόφαση θα λαμβάνεται με ‘αντίστροφη ειδική πλειοψηφία’, δηλαδή μια απόφαση θα θεωρείται ειλημμένη, εκτός αν βρεθούν αρκετά κράτη-μέλη για να την εμποδίσουν», αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε από την Frontex μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων», αναφέρει από την πλευρά του το Spiegel, μεταφέροντας δηλώσεις κύκλων της Κομισιόν.

Πώς θα λειτουργεί η νέα συνοριοφυλακή

Οι υπάλληλοι του νέου αυτού σώματος θα μπορούν ακόμη να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, σημειώνει το Spiegel, και επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα στηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής.

Όπως μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα οι Financial Times ο αντικαταστάτης της Frontex, θα έχει μία σειρά από ενισχυμένες εξουσίες, όπως η πρόσληψη συνοριοφυλάκων και η αγορά εξοπλισμού. Θα μπορεί να δραστηριοποιείται και σε κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία και η ΠΓΔΜ, εάν απαιτηθεί.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς, η πρόταση της Κομισιόν θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη. Την επόμενη εβδομάδα, η εν λόγω πρόταση, αναμένεται να λάβει την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και κατόπι στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς:

Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν.

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση 

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση με επιστολή του Νίκου Τόσκα και του Γιάννη Μουζάλα προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο εκφράζει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο το νέο σώμα να κινείται πέραν των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών.

Στην επιστολή τους ενόψει της μίνι Συνόδου Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου για το προσφυγικό επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «ήδη τον Οκτώβριο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν ότι η εντολή της Frontex πρέπει να ενισχυθεί, σύμφωνα με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της Συνθήκης και με πλήρη σεβασμό της εθνικής αρμοδιότητας των κρατών μελών».

«Ο κανονισμός της Frontex», προσθέτουν, «προβλέπει την πρωτοβουλία και την συγκατάθεση του αιτούντος και του φορέα υποδοχής του κράτους-μέλους για μια πράξη που πρόκειται να αποφασισθεί, σχεδιαστεί και εκτελεστεί. Η αρχή αυτή αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά από άρθρα του κανονισμού και απηχεί τη λογική πίσω από τη ρήτρα αλληλεγγύης της Συνθήκης της Λισαβόνας (άρθρο 222). Είναι, ως εκ τούτου, αναγκαίο να διατηρηθούν οι αρχές της πρωτοβουλίας και της συναίνεσης, δεδομένου μάλιστα ότι οι αποφάσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού έχουν ληφθεί κατά πλειοψηφία».


σχετικα αρθρα