Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Ο «σκόπελος» των «κόκκινων» δανείων φαίνεται πως ξεπεράστηκε. Έτσι λοιπόν, βάσει της συμφωνίας, ανοίγει η αγορά των δανείων ώστε να έρθουν νέα ιδρύματα ώστε να αναλάβουν μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και στεγαστικά που δεν σχετίζονται με την πρώτη κατοικία.

Τα δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά εξαιρούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όταν κυβέρνηση και τρόικα θα συζητήσουν ένα νέο πλαίσιο για τη διαχείρισή τους.    

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις διαπραγματεύσεις, ως η συμφωνία για το νέο Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, δεν περιλαμβάνει ακριβής αριθμούς. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν στα 50 δισ. ευρώ, ωστόσο υπήρξαν συζητήσεις για μείωση του στόχου καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απαίτησε λιγότερους πόρους απ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί. 

Στο νέο Ταμείο θα περάσει το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο το νέο υπερταμείο θα είναι μία «ομπρέλα» η οποία από κάτω θα έχει «μπαλόνια»: Ακίνητα, επιχειρήσεις, τράπεζες, ΔΕΚΟ προς αποκρατικοποίηση κλπ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε πως «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συμφωνία». 

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ένα από τα προαπαιτούμενα που συζητήθηκαν δεν θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί – με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- έως την Τρίτη και την Τετάρτη θα συνεδριάσει το EuroWorking Group ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Το σημερινό EwG, όπως έγινε γνωστό δεν αφορούσε την επισκόπηση των διαπραγματεύσεων.