Θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού, τόνισε από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για το προσφυγικό. Ταυτοχρόνως τόνισε ότι δεν θα ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας και των φρακτών. Ωστόσο υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως», διαμηνύοντας πως «η χώρα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» ψυχών. 

Την ίδια ώρα, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, πίσω από την πόρτα που οδηγεί στο γήπεδο χόκεϊ, βρίσκονται στοιβαγμένοι κάπου 1.500- 1.700 μετανάστες. Αυτοί που επέστρεψαν με τα πούλμαν από την Ειδομένη, γιατί οι χώρες διέλευσης στο ταξίδι τους προς το όνειρο δεν τους αναγνωρίζουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Ορισμένοι κάθονται απελπισμένοι και περιμένουν τη μοίρα τους. Άλλοι παίρνουν το δρόμο προς το κέντρο της Αθήνας και από εκεί, ποιος ξέρει; Ίσως για την Πάτρα ή κάπου αλλού απ’ όπου θα μπορέσουν να επιχειρήσουν να «αποδράσουν» από την Ελλάδα.

Από τα τουρκικά παράλια, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες θα συνεχίσουν να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, ρισκάροντας τη ζωή τους. Ο δρόμος προς τη (δική τους) Γη της Επαγγελίας θα παραμένει στενός. Και κλειστός για πολλούς από αυτούς. Εκείνοι οι οποίοι δεν θα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, θα ξεμένουν στην Ελλάδα. Χωρίς πολλές δυνατότητες διαφυγής.

Τη ροή των απελπισμένων προς τα ελληνικά νησιά, θα τη ρυθμίζει η Τουρκία. Ανάλογα με την εξέλιξη του παζαριού με τους Ευρωπαίους, θα ανοίγει ή θα κλείνει την κάνουλα. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Frontex, ούτε καμιά άλλη δύναμη θα μπορέσει να ελέγξει το κύμα των προσφύγων.

Ας δούμε την αλήθεια γυμνή: Η Ευρώπη και πρώτη λόγω θέσης η Ελλάδα, αδυνατούν να ελέγξουν την προσφυγική ροή. Την «τράπουλα» την κρατάει στα χέρια της η Τουρκία. Ουδείς άλλος.

Από την άλλη, οι ηγέτες των χωρών που αποτελούν τον διάδρομο διαφυγής, κτίζουν φράκτες σε μια επίδειξη απανθρωπιάς. Και ο χειμώνας ήρθε.

Τούτων δοθέντων, καλό είναι να προετοιμαζόμαστε να συμβιώσουμε με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θα παραμείνουν παρά τη θέλησή τους στην πατρίδα μας.

Δυστυχώς δεν θα αποφύγουμε το να γίνουμε αποθήκη ψυχών…