Με κατεπείγουσες διαδικασίες κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες το βράδυ κυβέρνηση και δανειστές. Την Τρίτη εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια, με την κυβέρνηση πλέον να κοιτάζει στο EuroWorking Group της Τετάρτης και στα εμπόδια που ενδέχεται να θέσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην εκπνοή της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ως θετικό το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση προχώρησε σε διαφορετική κατεύθυνση από το κλίμα που προσπάθησε να δημιουργήσει το ρεπορτάζ της Welt και το πνεύμα απειλών που επιχείρησε να περάσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με την επίτευξη συμφωνίας έρχεται πιο κοντά η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου, ενώ στο Μαξίμου εκτιμούν ότι με το πέρας της πρώτης αξιολόγησης θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους. Η συζήτηση, άλλωστε, έχει ανοίξει σε ανώτατο επίπεδο, καθώς ήδη οι θεσμοί επεξεργάζονται σχέδια για την απομείωση του χρέους.

Με τη συμφωνία που οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων σε distress funds. Ωστόσο, από τις 15 Φεβρουαρίου του νέου έτους θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Τον Φεβρουάριο τα στεγαστικά

Από την πώληση εξαιρούνται, για το επόμενο δίμηνο, τα στεγαστικά δάνεια μόνο της πρώτης κατοικίας, αλλά όχι τα υπόλοιπα στεγαστικά, τα δάνεια των ΜμΕ και τα καταναλωτικά δάνεια.

Τα εν λόγω δάνεια θα «εξετασθούν» βάσει ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου, στο οποίο θα προβλέπεται η εξαίρεση κάποιων εξ αυτών.

Το δεύτερο κομμάτι της συμφωνίας αφορά στο νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η στρατηγική έκθεση για τη μορφή του και τα περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν σιγά-σιγά σε αυτό, αναμένεται το Πάσχα ή στις αρχές του β' εξαμήνου του 2016. Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων για το διάστημα 2015-17 θα διατίθενται για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Η τρίτη παράμετρος που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αγορα στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βγαίνοντας από τη συνάντηση με το κουαρτέρο, τόνισε ότι δεν θα φέρει καμία μείωση μισθών.