Προφίλ πρωθυπουργού προσπαθούν να «χτίσουν» οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ ώστε να κάνουν πράξη ότι οι νεοδημοκράτες δεν ψηφίζουν απλώς για αρχηγό, αλλά για τον επόμενο πρωθυπουργό.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκίνησε πρώτος να «κατασκευάζει» το πρωθυπουργικό προφίλ αφού ήταν εκείνος που εξαπέλυσε τις σφοδρότερες επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα από βήματος βουλής και όχι μόνο. Από την θητεία του ως πρόεδρος της ΝΔ ο κ Μεϊμαράκης είχε διπλό ρόλο καθημερινά. Από την μία να απαντά στις προκλήσεις των συνυποψηφίων του και από τη άλλη να ασκεί αντιπολίτευση στον κ Τσίπρα.

Ωστόσο για τον κ Μεϊμαράκη είχε πάντα μεγαλύτερη βαρύτητα η επίθεση στον κ Τσίπρα κάτι που τώρα  εμφανίζεται στον ίδιο ως προτέρημα αφού του πιστώνεται μεγάλη ικανότητα να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα της χώρας. Ο ίδιος ο κ Μεϊμαράκης απαντούσε προσωπικά στον κ Τσίπρα για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, από την οικονομία μέχρι την παιδεία και το προσφυγικό ενώ δεν απουσίασε από καμία «αντιπαράθεση κορυφής» στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αφήνοντας στην άκρη τις εσωκομματικές κόντρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέμεινε στην παρουσίαση από την πλευρά της ΝΔ –όσο ήταν πρόεδρος – κυβερνητικού προγράμματος και μάλιστα ενός προγράμματος άμεσα εφαρμόσιμου. Οι προτάσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά, για την παιδεία, για τον ΕΝΦΙΑ, για τους αγρότες, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για το προσφυγικό, πιστώνονται στον κ. Μεϊμαράκη που με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να δημιουργήσει το δικό του πρωθυπουργικό προφίλ.

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω και οι  θέσεις του για την συναίνεση που παρά τις κατηγορίες που δέχτηκε σε εσωκομματικό επίπεδο συνέχισε να υπηρετεί στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας της σωτηρίας της χώρας και όχι της στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα.

Το πρωθυπουργικό του προφίλ καλλιεργεί εσχάτως και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης καθημερινά ασκεί σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα με αιχμή την οικονομία αλλά και το προσφυγικό. Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα έχει προχωρήσει σε ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς για τον κ. Τσίπρα που χαρακτηρίζει συχνά επικίνδυνο για την χώρα αλλά και «ψεύτη» λόγω της ανακολουθίας λόγων και έργων πριν και μετά τις εκλογές.

Στο οπλοστάσιο του κ. Τζιτζικώστα υπάρχει η ηλικιακή συνάφεια με τον πρωθυπουργό αλλά και η επαφή του με τους νέους που σύμφωνα με τον ίδιο έχει απωλέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ Τζιτζικώστας έχει κλιμακώσει την επίθεσή του στον κ Τσίπρα ζητώντας την άμεση αντικατάστασή του και την διενέργεια ακόμη και εκλογών αν χρειαστεί ώστε να αναλάβει η ΝΔ τις τύχες της χώρας. Σε εσωκομματικό επίπεδο ο περιφερειάρχης δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την αρχηγία του κόμματος και να επιλέξει για αντιπρόεδρο κάποιον εκ των συνυποψηφίων του αλλά και για επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος «τον καλύτερο» όπως δηλώνει, σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός και δίκαιος ως αρχηγός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας ξεκίνησε και την παράλληλη δημιουργία του δικού του πρωθυπουργικού προφίλ.

Η αρχή έγινε με τα ισοδύναμα που παρουσίασε για τον ΦΠΑ στην παιδεία αλλά και λίγες ημέρες αργότερα με την παρουσίαση των οικονομικών του προτάσεων. Η επίθεση στον κ Τσίπρα συνεχίστηκε με ένταση τόσο στα θέματα του δημόσιου τομέα όσο και των αποκρατικοποιήσεων όπου ο κ Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν «χθες».Την ίδια περίοδο κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις και στα ζητήματα του ΕΣΠΑ και της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ Μητσοτάκης καλλιέργησε γρήγορα ένα πρωθυπουργικό προφίλ που έχει σαφείς προσανατολισμούς ως προς την φορολογία, την παιδεία, το δημόσιο την εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό.

Τέλος ο Άδωνης Γεωργιάδης «χτίζει» το δικό του προφίλ με μότο την δήλωσή του ότι αν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ θα ζήσουμε όλοι συναρπαστικές ημέρες. Ο κ. Γεωργιάδης έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση του κ Τσίπρα. Ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός της ΝΔ έχει δηλώσει ο κ. Γεωργιάδης που επιμένει στην επίθεση στον πρωθυπουργό σε τρία προνομιακά πεδία. Το προσφυγικό, την υγεία και την ασφάλεια του πολίτη. Στην προσπάθειά του να φανεί συναινετικός ο κ. Γεωργιάδης δεν αποκλείει την συζήτηση με κανέναν πλην των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ εγκαινίασε και έναν ακόμη τρόπο της ενίσχυσης του πρωθυπουργικού του προφίλ που είναι οι απαντήσεις σε κάθε δήλωση υπουργού ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει έτοιμος για την πρωθυπουργική καρέκλα αφού δείχνει γνώστης των περισσοτέρων θεμάτων στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία. Εννοείται πως τα προνομιακά του πεδία όπως η ασφάλεια και η υγεία αλλά και η οικονομία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σύγκρουσης με την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.