Σε ...κλειδί των πολιτικών εξελίξεων ανάγεται το Ασφαλιστικό για το επόμενο διάστημα, καθώς από την έκβαση στη διαπραγμάτευση αυτή, στα μέσα Ιανουαρίου, θα κριθούν πολλά. Σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία οι πολίτες (η πλειοψηφία τους δηλαδή) δεν έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, το Ασφαλιστικό ανάγεται ΣΤΟ θέμα του επόμενου γύρου.

Με το Μέγαρο Μαξίμου να πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη διαπίστωση ότι το Ασφαλιστικό πεθαίνει και την προστασία των κεκτημένων, ανάμεσα στις αξιώσεις των δανειστών (και δη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και τη διαφύλαξη των λογικών παροχών προς τους ασφαλισμένους. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας, και στις τέσσερις συναντήσεις που είχε ως τώρα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «μητέρα των μαχών», υπογραμμίζοντας την κυβερνητική «κόκκινη» γραμμή: «Δεν κόβουμε (κύριες) συντάξεις».

Αν, μάλιστα, η κυβέρνηση περάσει τον «κάβο» του ασφαλιστικού, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι από εκεί και πέρα τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα στη συνέχεια -ήδη έχει καλές ενδείξεις...

«Ο οίκος DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε 'CCC' από 'CC'», ενώ σε "SD" (selective default) από "D" αναβάθμισε το αξιόχρεο αντισυμβαλλόμενου της Εθνικής Τράπεζας, η Standard & Poor's. Την ίδια στιγμή, η πρόταση του ESM για μείωση του χρέους μπορεί να μην έχει την πλήρη στήριξη της Κομισιόν, η οποία όμως επεξεργάζεται στην παρούσα φάση τη δική της πρόταση.

Αλλά αν, βγούμε λίγο από τα στενά όρια, το μήνυμα του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αν και με καθυστέρηση, ήταν σαφές: «Προειδοποιούσα συνεχώς την Ανγκελα Μέρκελ», δήλωσε, «να μην θελήσει να επιβάλει αυτή την πολιτική λιτότητας στην Γαλλία. Αν οι συντηρητικοί είχαν ακούσει πιο προσεκτικά, η κ. Λεπέν δεν θα είχε προχωρήσει τόσο».

Θέματα που έχουν μπει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη διήμερη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί όμως και το θέμα των συμμαχιών. Σε υψηλούς τόνους εκτιμάται πως θα τονιστούν οι διαφορές με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, σε αντιδιαστολή σημειωτέον με τη δυνατότητα συνεννόησης, στην Ευρώπη, με Σοσιαλιστές και Πράσινους.