Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Μία εβδομάδα απομένει για να στηθούν εκ νέου οι κάλπες στη ΝΔ και φαίνεται ότι «τα ψέματα τελείωσαν» και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το αποτέλεσμα που θα βγει την επόμενη Κυριακή, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, με τον υπόγειο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, να μην βοηθά για την επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή, στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της στρατηγικής τους.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα συνεχίσουν να στέλνουν το μήνυμα ότι μόνος αυτός μπορεί να εξασφαλίσει την κυβερνητική προοπτική στη ΝΔ, η οποία προκύπτει από τρία στοιχεία: εμπειρία, ενότητα και ισχυρή αντιπολίτευση. «Τις προϋποθέσεις αυτές  μπορεί να εγγυηθεί μόνο ο Βαγγέλης», λένε από το επιτελείο του. Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης αποφεύγοντας να απαντήσει στις φήμες και τις διαρροές που τον είχαν ως στόχο και θα απευθυνθεί στο Νεοδημοκράτη, καθώς όπως τονίζει σε συνομιλητές του, «αυτός είναι που διαμορφώνει το αποτέλεσμα και σε αυτόν απευθύνομαι».

Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης πρόκειται να διαχωρίσει το πολιτικό του στίγμα από τις άλλες τρεις υποψηφιότητες, λέγοντας πως θέλει «μια ΝΔ, μεγάλη, ανανεωμένη και σύγχρονη. Μακριά από τις ακρότητες και τον ακραίο φιλελευθερισμό». «Ο Βαγγέλης εγγυάται την ανανέωση και για αυτό είναι δίπλα του η ΟΝΝΕΔ που γνωρίζει ποιος μπορεί να ανανεώσει τη ΝΔ με πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνιζαν οι συνεργάτες του.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε μαζική προσέλευση στις κάλπες στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως λένε οι συνεργάτες του «οι πολίτες γνωρίζουν πια τα στοιχεία της υποψηφιότητάς του». Στην εβδομάδα που απομένει, σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του, θα συνεχίσει να μιλά πολιτικά και θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, καθώς όπως θα λέει στις ομιλίες του «στις 20 Δεκεμβρίου, δεν ψηφίζουμε μόνο για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για τον εν δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας».

Με περιοδείες κυρίως στο Λεκανοπέδιο και εμφανίσεις στα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί δεδομένο ότι θα είναι ένας από τους δύο που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου.  Μάλιστα, παρά τα όσα έλεγε το επιτελείο του πριν τις 22 Νοεμβρίου, πλέον επιμένουν ότι «ο δεύτερος γύρος είναι απαραίτητος, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το καταστατικό, ακόμη και αν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι βρίσκονται κοντά σε ποσοστά.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Σε εκλογή από τον πρώτο γύρο στοχεύουν στο επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα, χρησιμοποιώντας ως όπλο και τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν την αντίδραση των άλλων υποψηφίων. «Τις τελευταίες μέρες, εβδομάδες ίσως, διαμορφώνεται ένα κλίμα σε όλη την Ελλάδα, ένα κλίμα αλλαγής», υποστηρίζει ο ίδιος σε συνομιλητές του.

Ο 37χρονος περιφερειάρχης στις ομιλίες του, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, θα απευθύνει επίσης κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των πολιτών στη γαλάζια εσωκομματική διαδικασία, ενώ θα συνεχίσει να λέει ότι μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα. Ωστόσο δηλώσεις του κατά μελών του κομματικού μηχανισμού για το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Όπως έλεγε στο newpost.gr κορυφαίο κομματικό στέλεχος «ανθρώπους που τρέχουμε όλη μέρα για την παράταξη και βάζουμε χρήματα και βενζίνες από την τσέπη μας, δεν μπορείς να κατηγορείς».

Άδωνις Γεωργιάδης

Υπέρ του δεύτερου γύρου, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη τάσσεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος αφήνει ανοικτό στο τι θα πράξει σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Τζιτζικώστας και του ζητήσει να είναι αντιπρόεδρος, καθώς όπως λέει σε συνομιλητές του αυτό θα αποφασιστεί «στο πλαίσιο μιας θεσμικής συζήτησης που θα γίνει μετά την κάλπη, για το ποιος θα είναι ο ρόλος του καθενός την επόμενη μέρα».

Αν ωστόσο, δεν φτάσει μέχρι το δεύτερο γύρο, τότε ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, δεν θα διστάσει να τοποθετηθεί υπέρ κάποιου άλλου συνυποψηφίου του. Σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη ΝΔ, όποιος να εκλεγεί στη θέση του προέδρου, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη και διάσπαση, όχι λόγω της εσωκομματικής διαδικασίας, αλλά όπως λέει, λόγω της «κομματικής παρακμής».