Υπήρξαν στιγμές που η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων εξαντλείτο και ήταν έτοιμοι να αποπέμψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, λέει με στωικό ύφος στην Καθημερινή ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έζησε εκ των έσω τη δραματική σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου. Σήμερα, εκτιμά ότι η στροφή του Αλέξη Τσίπρα έχει οδηγήσει στη σταδιακή αποκατάσταση της σχέσης.

Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος που είναι δυνατή η επίτευξη λύσης, υπό την προϋπόθεση ότι το επιθυμεί ειλικρινά η τουρκική πλευρά και θα προβεί στις αναγκαίες υποχωρήσεις. Αποσαφηνίζει, πάντως, ότι σε αντίθεση με το τι συνέβη στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν, το οποίο χαρακτηρίζει «δοτό», δεν προτίθεται να φέρει ενώπιον του λαού ένα νέο σχέδιο που ο ίδιος θα θεωρεί απαράδεκτο.

Τέλος, διαμηνύει ότι τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν θα ανοίξουν αν η Αγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κύπρο, ενώ και στα ενεργειακά επισημαίνει ότι μόνο εφόσον λυθεί το Κυπριακό θα υπάρξει προοπτική κατασκευής αγωγού μεταφοράς αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και όχι μόνο, μέσω Κύπρου, προς την Τουρκία.