Σε μείζον πρόβλημα και για τους τέσσερις υποψηφίους της ΝΔ ανάγεται η συμμετοχή των πολιτών στην  πρώτη Κυριακή των εκλογών. Και είναι σημαντική η συμμετοχή στην πρώτη Κυριακή γιατί το νούμερο των ψηφοφόρων θα ανοίξει ή θα κλείσει αντίστοιχα την συζήτηση για την νομιμοποίηση του νέου προέδρου.

Ηδη στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν αρχίσει να ακούγονται νούμερα για την συμμετοχή που προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Οι δύο τάσεις που συγκρούονται στο εσωτερικό του κόμματος είναι οι εξής:

– Την πρώτη αποτελούν όλοι όσοι θεωρούν ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων πρέπει πάση θυσία να ξεπεράσει τις 300.000 και η δεύτερη όσοι υποστηρίζουν ότι τόσο η υψηλή όσο και η χαμηλή συμμετοχή δεν θα μεταβάλλουν το ποσοστό εκλογής του αρχηγού.

Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία –να σημειώσουμε ότι σε αυτήν ανήκουν οι περισσότεροι βουλευτές – προβάλουν τα εξής επιχειρήματα.

-Η μεγάλη συμμετοχή νομιμοποιεί αυτόματα τον νέο πρόεδρο και τον καθιστά κυρίαρχο της βάσης και επομένως αλώβητο και θωρακισμένο σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης. Αμφισβήτηση που όπως υποστηρίζουν μπορεί να γίνει τόσο από το εσωτερικό του κόμματος, όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα.

-Αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι οι πολίτες «ακούν» την ΝΔ και μάλιστα επιθυμούν γρήγορα την επάνοδο στην εξουσία , αφού δεν θα ψηφίσουν μόνο για πρόεδρο αλλά για τον επόμενο πρωθυπουργό.

-Σε κομματικό επίπεδο η ΝΔ θα εμφανιστεί ως απόλυτα ζωντανός και ενεργός οργανισμός αφού η μεγάλη συμμετοχή θα σημαίνει ότι οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις έχουν ακόμη την δυνατότητα να κινητοποιούν κόσμο να συμμετάσχει στις διαδικασίες.

-Μεγάλη συμμετοχή σημαίνει ταυτόχρονα και μεγάλη αποδοκιμασία στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

-Τέλος η μεγάλη συμμετοχή δίνει μια «ηχηρή» απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η ΝΔ θα διασπαστεί μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι και η μικρή συμμετοχή δεν είναι απολύτως αρνητική.

-Καταρχήν η μικρή συμμετοχή δεν σημαίνει αδιαφορία αλλά συνειδητή διαμαρτυρία .Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν συμμετάσχουν στην διαδικασία δεν αποστρέφονται τη ΝΔ και μπορούν να επιστρέψουν σε αυτήν ανά πάσα στιγμή.

-Η νομιμοποίηση του προέδρου δεν θα πρέπει να συνδέεται με την συμμετοχή αφού οι πολίτες είναι ήδη «κουρασμένοι» από της αλλεπάλληλες εκλογές τον τελευταίο χρόνο. Ο πρόεδρος είναι νομιμοποιημένος γιατί έτσι προβλέπεται στο καταστατικό και όλοι οφείλουν να σεβαστούν το αποτέλεσμα της πιο ανοιχτής και δημοκρατικής διαδικασίας.

-Οσοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν δείχνουν προβληματισμό για την επόμενη ημέρα στην κεντροδεξιά και ο νέος πρόεδρος διασφαλίζοντας πρώτα την ενότητα, οφείλει να συνθέσει την νέα δομή ενός μεγάλου κεντροδεξιού κόμματος που θα ενσωματώσει σταδιακά και αυτούς τους "προβληματισμένους".

Σε κάθε περίπτωση αυτή η συζήτηση έχει ημερομηνία λήξης την 20ηΔεκεμβρίου οπότε και ο αριθμός των ψηφοφόρων θα δείξει και τον «δρόμο» στον νέο αρχηγό για να επαναπροσδιορίσει την σχέση του κόμματος με την κοινωνία.