Μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να έχουμε τελειώσει με το 80% των δράσεων που προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές, ώστε από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ότι έχει υλοποιηθεί ήδη το 50% των δράσεων και αναφέρει ότι μέχρι τον Ιανουάριο κλείνουν οι όποιες εκκρεμότητες, αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση και στη συνέχεια αρχίζει η συζήτηση για το χρέος.

Για το ασφαλιστικό, υπογραμμίζει ότι η λύση πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη, την απασχόληση, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, την υπέρβαση του κατακερματισμού και των εσωτερικών ανισοτήτων του συστήματος. «Τώρα που ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να στραφούμε στην ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού. Χωρίς ισχυρή αποθεματική βάση, κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο», προσθέτει.

Ερωτηθείς για το αν θα επιδιωχθεί κοινοβουλευτική διεύρυνση για τη στήριξη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζει ότι «προτεραιότητά μας δεν είναι συγκυριακά δάνεια ψήφων για να περάσει το ένα ή το άλλο νομοσχέδιο, αλλά μια συστράτευση για τα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό, με σύμμαχο τις δυνάμεις της κοινωνίας».

Σχετικά, τέλος, με τις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η λύση να λειτουργήσει ως μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και προκρίνει οι λύσεις να δοθούν από τις τράπεζες και από ειδικές εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού που θα δημιουργηθούν για να διευκολυνθεί η εν λόγω αναδιάρθρωση των δανείων, αλλά και των επιχειρήσεων.