Σφοδρή επίθεση κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού εξαπολύει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απευθύνει, συγχρόνως, κριτική και κατά της Ένωσης Κεντρώων και του ΚΚΕ.

Στο σχέδιο απόφασης επισημαίνεται επί λέξει, «η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκιστική αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή τους στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Δεν στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματευτικές της προσπάθειες, αρνούνται να αντιταχθούν στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της Ε.Ε. που θέλουν η χώρα μας να είναι αποικία χρέους των δανειστών», σύμφωνα με την κριτική του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν παραλείπει η Κ.Ε. να σχολιάσει και τα της εκλογής αρχηγού στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Το αδιέξοδο που παρατηρείται στη ΝΔ ακόμα και στην εκλογή προέδρου της, είναι στρατηγικό και αφορά στη μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να υποστηρίζει, αλλά και στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς ρητορείας στο εσωτερικό της».

Από εκεί και πέρα, «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί συμπληρωματικό κόμμα της ΝΔ, που αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του το απόκοψε από τις κοινωνικές του συμμαχίες. Το δε Ποτάμι ακροβατεί ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και το λαϊκισμό».

Η κριτική δεν σταματά εδώ: Μπορεί έτσι «η εκλογική βάση της Ένωσης Κεντρώων να έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά, (ωστόσο) η ανάγκη (της Ε.Κ.) για εκλογική επιβίωση το καθιστά απρόβλεπτο, ενώ οι πολιτικές του θέσεις συνιστούν ένα δημαγωγικό συνονθύλευμα. Το ΚΚΕ σήμερα αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία, τι κρίνεται σήμερα στην κοινωνία, ποιος είναι απέναντι σε ποιον».

Καθώς όμως το κείμενο διαπερνάται από το ενδιαφέρον για τους διεθνείς και δη ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, θα προετοιμασθεί η οργάνωση ευρωπαϊκής συνάντησης, με στόχο, «την ανάδειξη εναλλακτικών πολιτικών για την υπέρβαση της κυρίαρχης πολιτικής της Ε.Ε., καθώς και για διεύρυνση της «Συμμαχίας κατά της Λιτότητας» της Ευρωπαϊκής Αριστεράς από κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού φάσματος (Πράσινοι, Σοσιαλιστές, συνδικάτα, κινήματα κ.ά.)».

Τούτων δοθέντων για τον ΣΥΡΙΖΑ το μείζον είναι «η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας».

Επίσης στο σχέδιο απόφασης τίθενται δύο προϋποθέσεις προκειμένου η συμφωνία με τους θεσμούς να μην καταστεί αδιέξοδη, αλλ' αντιθέτως να δοθεί προοπτική στους πολίτες: τη συζήτηση για το χρέος και το πρόγραμμα κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού. Κεντρικό σύνθημα, τέλος, της καμπάνιας ενόψει του κομματικού συνεδρίου, την άνοιξη, είναι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, δική μας υπόθεση».