Την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μίας χώρας από την Frontex επαναφέρει στο «τραπέζι» των συζητήσεων ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, σημειώνοντας ότι Βερολίνο και Παρίσι ήδη έχουν υποβάλλει τη σχετική πρόταση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Μιλώντας στον γερμανικό Τύπο, ο Ντε Μεζιέρ κατέστησε αναγκαία την αυστηροποίηση των μέτρων φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ενώ επανέλαβε ότι η φύλαξη των συνόρων μίας χώρας από την Frontex μπορεί να πραγματοποιείται ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εγχώριων αρχών.

«Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σύστημα δικαίου μας, στα χέρια των κρατών. Ο μηχανισμός κρίσης ωστόσο της Σένγκεν προβλέπει ότι μπορεί, με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με μια πλειοψηφία των κρατών - μελών, να αποφασιστούν συνοριακοί έλεγχοι. Κάτι σχετικό θα μπορούσε να γίνει και με μια εξουσιοδότηση της Frontex» εξήγησε αναλυτικά.

Ο Γερμανός υπουργός υπεραμύνθηκε εν συνεχεία, της συνθήκης Σένγκεν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι η διατήρησή της δεν συμβαδίζει με τη μακροπρόθεσμη επιβολή συνοριακών ελέγχων, η άρση των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαρτάται από τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

«Χρειαζόμαστε μια πραγματικά βιώσιμη και διαρκή λύση, η οποία συνίσταται κυρίως στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων» τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητα τώρα ισχυρά μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για αυτό εργαζόμαστε».

Ειδική μνεία έκανε και στο ρόλο της Τουρκίας, διαμηνύοντας ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις αποβλέπουν τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, κάτι το οποίο έχει ήδη επιτευχθεί χάρη και στις κακές καιρικές συνθήκες.