Για «ανελέητο πόλεμο μονταζιέρας» κατά της κυβέρνησης αλλά και για «γαϊτανάκι παραπληρόφόρησης» έκανε λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,Παναγιώτης Ρήγας, από το βήμα της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ε. του κόμματος.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών, σημείωσε ότι ένα - ένα κλείνουν τα «δύσκολα» θέματα της συμφωνίας, με την κυβέρνηση να έχει καταφέρει να περάσει το πρώτο μεγάλο εμπόδιο.

Χαρακτήρισε μάλιστα, ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με λιγότερα χρήματα από τα αρχικώς υπολογισθέντα, καθώς «θα είναι πολύ μικρότερη η επιβάρυνση του χρέους».

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι παρά τις πιέσεις των δανειστών, έχει γίνει αντιληπτό σε μεγάλο τμήμα της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. ότι η ελληνική πλευρά είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά και ότι δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες εμφανίζονται εκβιαστικά την τελευταία στιγμή.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δίνει μόνη της τις μάχες αυτές, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με τους εκβιασμούς του μιντιακού κατεστημένου και της ολιγαρχίας, «που επιδιώκουν να απολαμβάνουν της ασυλίας των προηγούμενων ετών, είτε αφορά τις τηλεοπτικές άδειες είτε τις ανέλεγκτες λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δίνει μόνη της τις μάχες, «με τα κόμματα που φέρουν βαριά ευθύνη για το πώς φθάσαμε εδώ να κάνουν πως δεν άκουσαν τίποτα για το έγκλημα». Παράλληλα, έκανε λόγο για «τραγικό θέατρο του παραλόγου», καθώς τα κόμματα αυτά ψήφισαν το καλοκαίρι τη συμφωνία και σήμερα «καμώνονται τους διαφωνούντες».

Όσον αφορά στη Ν.Δ., τόνισε ότι είναι εγκλωβισμένη σε στρατηγικό αδιέξοδο και προσδεδεμένη στις επιλογές των ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη, ενώ η ταύτισή της «με την εγχώρια διαπλοκή με μπόλικη ακροδεξιά ρητορεία, την κατακερματίζουν, την αποσυνθέτουν, τη διαλύουν στη δημόσια σφαίρα και τη συνείδηση του λαού».

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τόνισε ότι δεν παραδειγματίζονται από τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη, που έστω και σε αυτές τις συνθήκες «προσπαθούν να διορθώσουν τα τεράστια λάθη τους απέναντι στη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση».

Ειδική μνεία έκανε και στο ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, στην οποία θα καταλήξει ύστερα από ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ στόχος είναι «να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και γενεακής αλληλεγγύης».

Ο γραμματέας εξήρε τις «υπεράνθρωπες» προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παρελκυστική τακτική ορισμένων χωρών της Ευρώπης, «φθάνοντας και στις ακρότητες με την ανύψωση φραχτών».

Ο κ. Ρήγας διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει σταθερό βηματισμό διακυβέρνησης και «να μην εγκλωβιστεί στην υλοποίηση της συμφωνίας και μόνο», αλλά «να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και τομές που θα παρακολουθούν τον άξονα διαφάνεια-δικαιοσύνη-δημοκρατία». 

Σε ό,τι αφορά την κομματική λειτουργία στη πορεία προς το Συνέδριο, εξήγησε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος, παραδείγματος συλλογικού αριστερού ήθους και πολιτικά, οργανωτικά και κινηματικά μάχιμου.