Σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με έμφαση στο Ασφαλιστικό –Παράλληλο πρόγραμμα –Σκληρή επίθεση σε διαπλοκή και αντιπολίτευση: αυτοί θα είναι οι τρεις πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο δίμηνο. 

Τα μηνύματα για τις διαθέσεις των δανειστών δεν είναι καλά όσον αφορά τον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο και, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε χθες από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας του, Πάνος Ρήγας, «η ελληνική πλευρά είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις, που μάλιστα εμφανίζονται εκβιαστικά την τελευταία στιγμή». Στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, είναι το μήνυμα εξάλλου που διαρκώς εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Την ίδια στιγμή, όλος ο… ΣΥΡΙΖΑ (από το τελευταίο μέλος του ως το Υπουργικό Συμβούλιο) προτάσσουν όλο και πιο εμφατικά την ανάγκη για το παράλληλο πρόγραμμα, μέρος του οποίου θα κατατεθεί υπό μορφή πολυνομοσχεδίου στη Βουλή σήμερα (εκτός απροόπτου). Η πρώτη αυτή δόση πολιτικών περιλαμβάνει μέτρα για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, διατάξεις για τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία (μέχρι και Λίστα Χειρουργείου με αντικειμενικά κριτήρια προβλέπεται, μέσω της οποίας επιδιώκεται να περιοριστεί το φακελάκι). Όμως, η μεγάλη είδηση αυτού του νομοσχεδίου θα είναι η διευκόλυνση δημιουργίας –λειτουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών. 

Την ίδια στιγμή, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τόνους κατά της διαπλοκής και της αντιπολίτευσης: την αρχή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο το μεσημέρι στην Κ.Ε., για να πάρει τη σκυτάλη χθες ο Πάνος Ρήγας, ενώ η ίδια πολεμική αποτυπώνεται και στην απόφαση του Σώματος. 

«Πόλεμος» με τη ΝΔ γιατί, όπως καταγγέλλουν στο κυβερνών κόμμα, έχει προσδεθεί στις επιλογές των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, επίσης έχει ταυτιστεί με την εγχώρια διαπλοκή με μπόλικη ακροδεξιά ρητορεία. 

«Πόλεμος» και με ΠΑΣΟΚ –Ποτάμι γιατί επιλέγουν να είναι «ουρά» της ΝΔ, με ταυτόχρονη υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση μπορεί και συνεννοείται, παρά τις διαφορές, με τους Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη (Γάλλους, Γερμανούς κ.α.). 

«Πόλεμο» όμως κήρυξε η Κουμουνδούρου -και αυτό είναι κάτι που θα δούμε με μεγαλύτερη ένταση στο εξής- προς τους πρώην συντρόφους (Λαϊκή Ενότητα κ.α.), όσο μάλιστα επιμένουν σε εμπρηστική αντι-κυβερνητική ορολογία, με φράσεις του τύπου, «ξεπούλημα», «προδοσίες», «σκάνδαλα» (η σχετική καταγγελία έγινε από το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ). 

Την ίδια στιγμή, θα ενταθεί η πίεση και προς τους ψηφοφόρους της Ένωσης Κεντρώων αλλά και του ΚΚΕ, γιατί οι ηγεσίες τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις των καιρών.

Κάτι σαν προεκλογική περίοδος δηλαδή…