Κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και Βρετανίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και Ντέιβιντ Κάμερον αντίστοιχα, θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Οι επαφές του Πρωθυπουργού εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης να ασκήσει πίεση τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρώπη, να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, καθώς και να ανταποκριθούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην υποχρέωση υποδοχής προσφύγων.  Η Αθήνα βρίσκεται σε δυσμενή θέση, με τις «καραβιές» μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει την πολιτική των «τειχών» και των «φραχτών» που υψώνει η Ευρώπη. 

Στην ατζέντα της Συνόδου την Πέμπτη είναι το προσφυγικό με τη συμμετοχή του τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ την Παρασκευή η σύνοδος θα ασχοληθεί με τον απολογισμό της χρονιάς. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη στις 10:20 θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και στις 11:00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία

Στις 15:30 ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ στις 16:00 ξεκινά η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.